Pasztet w kruchym cieście

Składniki:

  • cebula - 1 sztuka
  • olej - 3 łyżki
  • jajko - 1 sztuka
  • sól
  • gałka muszkatołowa - 1 łyżeczka
  • mleko - 1 szklanka
  • margaryna - 150 gramów
  • jajka - 3 sztuki
  • mąka - 2 szklanki
  • ciasto:
  • kajzerka - 1 sztuka
  • żółtko - 2 sztuki
  • mielona wieprzowina - 300 gramów
  • masa:
  • mielone mięso z indyka - 300 gramów
  • szynka gotowana w kawałku - 300 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Ze składników na ciasto - mąka, margaryna, jajko - zagnieć ciasto, owiń w folię i wstaw do lodówki na 30 minut.
  2. Pokrojoną w kostkę cebulę zeszklij na oleju, dodaj mięso i duś, aż cały sos wyparuje. Wystudź.
  3. Namocz kajzerkę w mleku, następnie odsącz. Dodaj do mięsa i zmiel razem.
  4. Dołóż pokrojoną w kostkę szynkę, jajko i 2 żółtka. Przypraw solą, pieprzem i gałką.
  5. Następnie dodaj ubite białka.
  6. Keksówkę wysmarowana masłem wylep 2/3 ciasta, nałóż farsz.
  7. Pozostałe ciasto rozwałkuj, wytnij otwór i przykryj masę. Boki ciasta zlep. Posmaruj żółtkiem wymieszanym z łyżką wody.
  8. Piecz 45 minut w 180 stopniach, a następnie jeszcze 30 minut w 170 stopniach.