Pasztet w kruchym cieście

0


Trudne


0 min.


10 os.

Składniki
cebula1 sztuka
olej3 łyżki
jajko1 sztuka
sól
gałka muszkatołowa1 łyżeczka
mleko1 szklanka
margaryna150 gramów
jajka3 sztuki
mąka2 szklanki
ciasto:
kajzerka1 sztuka
żółtko2 sztuki
mielona wieprzowina300 gramów
masa:
mielone mięso z indyka300 gramów
szynka gotowana w kawałku300 gramów
Przygotowanie
Krok 1
Ze składników na ciasto - mąka, margaryna, jajko - zagnieć ciasto, owiń w folię i wstaw do lodówki na 30 minut.
Krok 2
Pokrojoną w kostkę cebulę zeszklij na oleju, dodaj mięso i duś, aż cały sos wyparuje. Wystudź.
Krok 3
Namocz kajzerkę w mleku, następnie odsącz. Dodaj do mięsa i zmiel razem.
Krok 4
Dołóż pokrojoną w kostkę szynkę, jajko i 2 żółtka. Przypraw solą, pieprzem i gałką.
Krok 5
Następnie dodaj ubite białka.
Krok 6
Keksówkę wysmarowana masłem wylep 2/3 ciasta, nałóż farsz.
Krok 7
Pozostałe ciasto rozwałkuj, wytnij otwór i przykryj masę. Boki ciasta zlep. Posmaruj żółtkiem wymieszanym z łyżką wody.
Krok 8
Piecz 45 minut w 180 stopniach, a następnie jeszcze 30 minut w 170 stopniach.
Autor: pasibrzuchPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl