Pasztet z ciecierzycy z pastą Tahini
  • 30 minut
  • 1 osoba
  • Łatwe

Składniki:

  • ciecierzyca - 400 gramów
  • cebula - 2 sztuki
  • marchewka - 2 sztuki
  • bułka tarta - 1.5 szklanek
  • kasza manna - 3 łyżki
  • wędzona papryka - 1 łyżeczka
  • Papryka ostra z Hiszpanii Knorr - 1 łyżeczka
  • pasta sezamowa Tahini - 1 łyżka
  • Kmin rzymski z Indii mielony Knorr - 1 łyżeczka
  • ziarna kolendry - 1 łyżka
  • suszone pomidory - 100 gramów
  • koncentrat pomidorowy - 1 łyżka
  • jaja - 4 sztuki
  • olej - 2 łyżki
  • Delikat przyprawa uniwersalna Knorr - 1 łyżka
  • świeżo mielony czarny pieprz - 1 łyżeczka
  • Majonez Hellmann's Oryginalny - 3 łyżki
  • natka kolendry - 1 pęczek
  • limonka - 1 sztuka
  • ząbek czosnku - 1 sztuka
  • gęsty jogurt - 1 łyżka
  • strąk ostrej papryki chilli - 1 sztuka
  • pasta sezamowa Tahini - 1 łyżka

Sposób przygotowania:

  1. Dzień wcześniej zalej ciecierzyce zimną wodą. Na drugi dzień przepłucz ją i zalej świeżą wodą. Następnie dodaj marchew i gotuj do miękkości.
  2. Ugotowany groch i marchew przełóż do miksera. Później dodaj jajka i pastę Tahini. Całość zmiksuj na gładką pastę.
  3. Na rozgrzanym oleju podsmaż rozdrobnioną cebulę. Gdy się zeszkli, na patelnię dodaj posiekany czosnek i przyprawy (w tym delikat warzywny). Smaż je aż zaczną intensywnie pachnieć. Wtedy dodaj koncentrat pomidorowy. Całość smaż jeszcze kolejną chwilę, a następnie przełóż do miksera w którym, wcześniej miksowany był groch. Zmiksuj składniki dokładnie na gładka pastę i połącz z resztą ciecierzycy.
  4. Masę na pasztet dopraw delikatem do smaku i połącz z drobno pokrojonymi suszonymi pomidorami, bułką i kaszą manną. Dokładnie wymieszaj. Masę umieść w foremce na pasztet wcześniej wyścielonej pergaminem. Foremkę zawiń w folię aluminiową i umieść na blasze piekarnika, na którą wlej wodę. Całość umieść w nagrzanym do 200 st. C piekarniku na około 60 minut. Pasztet podawaj z sosem.
  5. Rozetrzyj czosnek na miazgę, posiekaj kolendrę i strąk papryki chili. Wszystkie składniki połącz z majonezem i jogurtem dopraw do smaku sokiem z limonki.