Pasztet z dyni z białą fasolą
  • 30 minut
  • 1 osoba
  • Łatwe

Składniki:

  • dynia - 1 kilogram
  • duża biała fasola - 100 gramów
  • kłącza świeżego imbiru - 10 gramów
  • Majonez Hellmann's Oryginalny - 3 łyżki
  • curry madras - 1 łyżka
  • pasta z chili np. harissa - 1 łyżka
  • Delikat przyprawa uniwersalna Knorr - 1 łyżka
  • przyprawa pięć smaków - 1 łyżeczka
  • kasza kukurydziana - 0.5 szklanek
  • cebula - 1 sztuka
  • główka czosnku - 1 sztuka
  • jajka - 5 sztuk
  • pestki dyni - 50 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Fasolę namocz dzień wcześniej w zimnej wodzie. Na drugi dzień wypłucz fasolę i ugotuj ją do miękkości. Ugotowaną fasolę zmiel a następnie przetrzyj przez sito.
  2. Dynię przekrój na cztery części zawiń w folię aluminiową, to samo zrób z cebulą i czosnkiem. Następnie wstaw do piekarnika nagrzanego do 190°C na około 15 minut. Po tym czasie dynię, cebulę i czosnek obierz. Warzywa nie muszą być zupełnie upieczone.
  3. Wszystko razem włóż do kielicha miksera, dodaj majonez. Rozdrobnij najdrobniej jak możesz. Powstałą pastę również przetrzyj przez sito, połącz z fasolą.
  4. Farsz z warzyw dopraw do smaku przyprawą curry, pastą chili, delikatem, przyprawą pięciu smaków, oraz startym na miazgę imbirem. Dodaj jajka, kaszę kukurydzianą, pestki dyni.
  5. Doprawiony farsz umieść w podłużnej foremce do ciasta, wyłożonej wcześniej pergaminem. Foremkę dodatkowo owiń folią aluminiową, ustaw na blaszce do pieczenia wypełnionej wodą. Całość wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika na około 60 minut.