Pasztet z gęsich wątróbek

Składniki:

  • czarny pieprz - 1 szczypta
  • bułka tarta - 500 mililitrów
  • sól - 1 szczypta
  • gałka muszkatołowa - 1 szczypta
  • mleko - 750 mililitrów
  • jajka - 6 sztuk
  • masło - 2 łyżki
  • sok z cytryny - 125 mililitrów
  • żurawina - 6 łyżek
  • mielony imbir - 1 szczypta
  • słonina - 100 gramów
  • borowiki - 4 sztuki
  • gęsie wątróbki - 15 sztuk

Sposób przygotowania:

  1. Wątróbkę namocz w mleku, podobnie grzyby i odstaw na jeden dzień.
  2. Do grzybów dolej szklankę wody i gotuj je do miękkości.
  3. Pokrój drobno słoninę, podobnie wątróbkę i wymieszaj.
  4. Odsączone grzyby posiekaj drobno, dodaj do wątróbki.
  5. Wbij jajka oraz wsyp bułkę tartą, dopraw solą, pieprzem, gałką oraz imbirem, dokładnie wymieszaj.
  6. Formę wyłóż folią aluminiową i wysmaruj tłuszczem, wlej masę.
  7. Piecz w nagrzanym piekarniku przez około 60 minut. Podawaj na słodko z żurawiną.