pasztet z jajek
  • 30 minut
  • 1 osoba
  • Łatwe

Składniki:

  • jajka - 9 sztuk
  • małe bułeczki - 2 sztuki
  • mleko - 1 szklanka
  • świerze grzyby - 15 dekagramów
  • cebula - 1 sztuka
  • posiekana natka pietruszki - 1 pęczek
  • masło - 3 łyżki
  • sól - 1 szczypta
  • pieprz - 1 szczypta

Sposób przygotowania:

  1. 7 jajek ugotować na twardo.
  2. Umyte grzyby drobno pokroić i podsmażyć na 2 łyżkach masła.
  3. Namoczyć bułki,po paru minutach dokładnie odcisnąć.
  4. Wszystko razem zmielić,a następnie wymieszać z natką pietruszki,dwoma surowymi jajkami i doprawić do smaku solą i pieprzem.
  5. Włożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką formy.
  6. Piec około 15-20 minut w mocno rozgrzanym piekarniku.