Pasztet z karkówki z owocami suszonymi
  • 15 minut
  • 1 osoba
  • Łatwe

Składniki:

  • karkówka - 250 gramów
  • oliwa - 2 łyżki
  • masło - 80 gramów
  • cebula - 0.5 sztuk
  • czerwone wino - 1 szklanka
  • rozmaryn - 1 łyżeczka
  • pieprz - 1 szczypta
  • śliwki suszone - 6 sztuk
  • jabłka suszone - 2 łyżki
  • gruszki suszone - 2 łyżki
  • żurawina suszona - 2 łyżki
  • morele suszone - 2 łyżki
  • orzeszki piniowe - 1 łyżka
  • Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr - 1 sztuka

Zamów świeże składniki z dostawą do domu do wybranych przepisów.

Sposób przygotowania:

  1. Mięso pokrój w kostkę. Im mniejsza kostka, tym szybciej się usmaży. Na patelnię wlej oliwę, dodaj posiekaną cebulę. Smaż pod przykryciem, na małym ogniu przez kilka minut. Dodaj mięso i smaż mieszając, aż się usmaży.
  2. Posyp rozmarynem, pieprzem, dodaj suszone owoce i zalej winem. Smaż mieszając, aż wino odparuje.
  3. Jeszcze ciepłe mięso włóż do malaksera. Dodaj pokruszoną kostkę czosnkową, masło pokrojone na kawałki i zmiksuj.
  4. Naczynie wyłóż folią spożywczą. Włóż ciepły pasztet, zawiń folię, wyrównaj powierzchnię i odstaw do wystygnięcia. Kiedy pasztet osiągnie temperaturę pokojową, można go wstawić do lodówki. Będzie gotowy po kilku godzinach.