Przygotowanie |
Krok 1 |
Marchewkę obieramy, kroimy na bardzo cienkie plastry wzdłuż (najlepiej obieraczką do warzyw), wrzucamy na wrzątek i blanszujemy 2 minuty. Odcedzamy i studzimy. Groszek gotujemy 5 minut. |
Krok 2 |
Mięso mielone z kurczaka mieszamy z posiekaną cebulą, jakiem i przyprawą do kurczaka Knorr. |
Krok 3 |
Keksówkę wykładamy folią aluminiową. W poprzek formy układamy plastry marchwi, tak aby pokryły całe dno i ścianki i można je było jeszcze zawinąć na wierzch. |
Krok 4 |
Do tak przygotowanej formy wsypujemy groszek i rozkładamy równo na dnie. Na wierzch wykładamy mięso. Wierzch przykrywamy plastrami marchwi oraz folią aluminiową. |
Krok 5 |
Pieczemy w temperaturze 180 st.przez około godzinę. Pieczemy obowiązkowo w kąpieli wodnej - formę wstawiamy do piekarnika na głębokiej blasze, którą wypełniamy wodą. |
Krok 6 |
Pasztet możemy zjeść na ciepło. Schłodzony świetnie smakuje też jako dodatek do kanapek i zimna przekąska. |