Pasztet z kurczaka w marchewce
  • 90 minut
  • 8 osób
  • Średnie

Składniki:

  • mięso mielone z kurczaka - 700 gramów
  • cebula posiekana w kostkę - 300 gramów
  • groszek mrożony - 200 gramów
  • jajko - 1 sztuka
  • marchew duża - 3 sztuki
  • Przyprawa do kurczaka Knorr - 1 łyżka

Sposób przygotowania:

  1. Marchewkę obieramy, kroimy na bardzo cienkie plastry wzdłuż (najlepiej obieraczką do warzyw), wrzucamy na wrzątek i blanszujemy 2 minuty. Odcedzamy i studzimy. Groszek gotujemy 5 minut.
  2. Mięso mielone z kurczaka mieszamy z posiekaną cebulą, jakiem i przyprawą do kurczaka Knorr.
  3. Keksówkę wykładamy folią aluminiową. W poprzek formy układamy plastry marchwi, tak aby pokryły całe dno i ścianki i można je było jeszcze zawinąć na wierzch.
  4. Do tak przygotowanej formy wsypujemy groszek i rozkładamy równo na dnie. Na wierzch wykładamy mięso. Wierzch przykrywamy plastrami marchwi oraz folią aluminiową.
  5. Pieczemy w temperaturze 180 st.przez około godzinę. Pieczemy obowiązkowo w kąpieli wodnej - formę wstawiamy do piekarnika na głębokiej blasze, którą wypełniamy wodą.
  6. Pasztet możemy zjeść na ciepło. Schłodzony świetnie smakuje też jako dodatek do kanapek i zimna przekąska.