Pasztet z mięsa - klasyczny

0


Trudne


90 min.


8 os.

Składniki
mięso wieprzowe bez kości 250 gramów
Rosół szlachetny drobiowo-wołowy Knorr1.5 unit
chude mięso wołowe250 gramów
cielęcina250 gramów
wątróbka cielęca 250 gramów
słonina120 gramów
marchew3 unit
seler1 unit
pietruszka1 unit
cebula2 unit
jajka4 sztuki
czerstwa bułka2 sztuki
masło2 łyżki
oliwa2 łyżki
liść laurowy2 sztuki
ziele angielskie8 ziaren
pieprz czarny8 ziaren
gałka muszkatołowa1 łyżeczka
imbir1 łyżeczka
pieprz1 szczypta
Przygotowanie
Krok 1
Warzywa opłucz i pokrój kawałki. Umyte i osuszone mięso pokrój na mniejsze kawałki.
Krok 2
Z płata słoniny odłóż 5 dag, resztę pokrój w dużą kostkę, podsmaż na rumiano na rozgrzanej patelni a następnie przełóż do garnka.
Krok 3
Na ta samą patelnię wsyp pokrojoną cebulę, zrumień, wsyp do garnka. Dodaj warzywa, liście laurowe ziele angielskie pieprz, wlej wodę (ma przykryć mięso) i dodaj kostkę rosołową Knorr. Gotuj na małym ogniu 50 - 60 minut, aż mięso będzie miękkie. Na 10 minut przed końcem dodaj wątróbkę.
Krok 4
Po tym czasie zdejmij garnek z palnika, włóż do garnka bułki, aby namokły. Odcedź wszystko, zmiel dwukrotnie (na drobnym sitku). Do powstałej masy dołóż jajka, gałkę muszkatołową, imbir i pieprz, wymieszaj.
Krok 5
Odłożoną słoninę pokrój w cienkie szerokie paski.
Krok 6
Formę do pieczenia wysmaruj margaryną i posyp bułka tartą, włóż do niej masę mięsną (do 2/3 wysokości). NA wierzch ułóż pokrojona słoninę. Włóż do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piecz 30-40 minut.
Autor: garlicPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl