Pasztet z mięsa - klasyczny

Składniki:

  • mięso wieprzowe bez kości - 250 gramów
  • Rosół szlachetny drobiowo-wołowy Knorr - 1.5 unit
  • chude mięso wołowe - 250 gramów
  • cielęcina - 250 gramów
  • wątróbka cielęca - 250 gramów
  • słonina - 120 gramów
  • marchew - 3 unit
  • seler - 1 unit
  • pietruszka - 1 unit
  • cebula - 2 unit
  • jajka - 4 sztuki
  • czerstwa bułka - 2 sztuki
  • masło - 2 łyżki
  • oliwa - 2 łyżki
  • liść laurowy - 2 sztuki
  • ziele angielskie - 8 ziaren
  • pieprz czarny - 8 ziaren
  • gałka muszkatołowa - 1 łyżeczka
  • imbir - 1 łyżeczka
  • pieprz - 1 szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Warzywa opłucz i pokrój kawałki. Umyte i osuszone mięso pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Z płata słoniny odłóż 5 dag, resztę pokrój w dużą kostkę, podsmaż na rumiano na rozgrzanej patelni a następnie przełóż do garnka.
  3. Na ta samą patelnię wsyp pokrojoną cebulę, zrumień, wsyp do garnka. Dodaj warzywa, liście laurowe ziele angielskie pieprz, wlej wodę (ma przykryć mięso) i dodaj kostkę rosołową Knorr. Gotuj na małym ogniu 50 - 60 minut, aż mięso będzie miękkie. Na 10 minut przed końcem dodaj wątróbkę.
  4. Po tym czasie zdejmij garnek z palnika, włóż do garnka bułki, aby namokły. Odcedź wszystko, zmiel dwukrotnie (na drobnym sitku). Do powstałej masy dołóż jajka, gałkę muszkatołową, imbir i pieprz, wymieszaj.
  5. Odłożoną słoninę pokrój w cienkie szerokie paski.
  6. Formę do pieczenia wysmaruj margaryną i posyp bułka tartą, włóż do niej masę mięsną (do 2/3 wysokości). NA wierzch ułóż pokrojona słoninę. Włóż do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piecz 30-40 minut.