Pasztet z selera

Wskazówki pieczenia:

Składniki:

  • seler - 1 kilogram
  • cebula - 2 sztuki
  • wątróbka - 30 dekagramów
  • bułka tarta - 1 szklanka
  • jajka - 3 sztuki
  • woda - 1 szklanka
  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 gram

Sposób przygotowania:

  1. Selery obrać, umyć i pokroić w kostkę.
  2. Zagotować w szklance wody z vegettą albo solą do miękkości. Ostudzić.
  3. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i na patelni zeszklić na margarynie. Ostudzić.
  4. Wątróbkę wrzucić do wrzątku, zagotować do miękkości, ostudzić.
  5. Wszystko razem zblendować, doprawić do smaku, wbić jajka, wsypać bułkę tartą i wymieszać.
  6. Masę przełożyć do dwóch natłuszczonych i wysypanych bułką form.
  7. Piec 45 min. w temperaturze 190 stopni.