Przygotowanie |
Krok 1 |
W garnku na maśle podduś pokrojone w małe kawałki szalotkę i pora. |
Krok 2 |
Mięso z podgardla i golonki pokrój w kostkę o grubości 1 cm, a następnie w malakserze zmiksuj razem z podsmażonymi warzywami. Dopraw do smaku posiekanym tymiankiem, szałwią, czosnkiem, imbirem, pieprzem, gałką muszkatołową, ketchupem. Do farszu dodaj suszone pomidory i pokruszone pistacje. |
Krok 3 |
Boczek pokrój w cienkie plastry. Wyłóż nimi foremkę tak, aby można je było założyć na wierzch mięsa. |
Krok 4 |
Część farszu włóż do foremki. Na środku umieść polędwiczkę wieprzową, całość przykryj kolejną warstwą farszu. Farsz z wierzchu przykryj plastrami boczku. Na wierzchu ułóż liście laurowe. |
Krok 5 |
Całość wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Piecz przez około 90 minut. |