Pasztet z suszonymi pomidorami

50


Łatwe


90 min.


8 os.

Składniki
mięso z golonki bez ścięgien żył i skóry500 gramów
mięso z podgardla500 gramów
Ketchup Hellmann's Pikantny100 gramów
cebula szalotka300 gramów
polędwiczka wieprzowa1 sztuka
pomidory suszone200 gramów
pistacje100 gramów
masło20 gramów
świeży tymianek0.25 łyżek
posiekana szałwia0.5 łyżek
ząbek czosnku4 sztuki
pieprz czarny mielony1 łyżka
imbir suszony1 łyżka
gałka muszkatołowa0.5 łyżeczek
liść laurowy4 listków
Przyprawa do mięs Knorr1 łyżka
por (tylko białe części) 300 gramów
boczek lub słonina500 gramów
Przygotowanie
Krok 1
W garnku na maśle podduś pokrojone w małe kawałki szalotkę i pora.
Krok 2
Mięso z podgardla i golonki pokrój w kostkę o grubości 1 cm, a następnie w malakserze zmiksuj razem z podsmażonymi warzywami. Dopraw do smaku posiekanym tymiankiem, szałwią, czosnkiem, imbirem, pieprzem, gałką muszkatołową, ketchupem. Do farszu dodaj suszone pomidory i pokruszone pistacje.
Krok 3
Boczek pokrój w cienkie plastry. Wyłóż nimi foremkę tak, aby można je było założyć na wierzch mięsa.
Krok 4
Część farszu włóż do foremki. Na środku umieść polędwiczkę wieprzową, całość przykryj kolejną warstwą farszu. Farsz z wierzchu przykryj plastrami boczku. Na wierzchu ułóż liście laurowe.
Krok 5
Całość wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Piecz przez około 90 minut.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl