Pasztet z wątróbek a la foie gras
  • 90 minut
  • 6 osób
  • Średnie

Składniki:

  • wątróbka drobiowa - 350 gramów
  • Esencja do sosu pieczeniowego ciemnego Knorr - 1 sztuka
  • pomarańcza - 1 sztuka
  • imbir świeży - 100 gramów
  • ziele angielskie mielone - 1 szczypta
  • Cynamon z Wietnamu Knorr - 1 sztuka
  • goździki mielone - 2 sztuki
  • szalotka - 5 sztuk
  • sok pomarańczowy świeży - 90 mililitrów
  • masło klarowane - 350 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Pokrojoną w kostkę szalotkę zeszklij na kilku łyżkach klarowanego masła, dodaj przyprawy, całość smaż chwilę, dodaj sok pomarańczowy, otartą skórkę i esencję do sosu.
  2. Oczyść wątróbkę z błon i tłuszczu, drobno posiekaj.
  3. Do masy dodaj resztę masła i dokładnie wymieszaj. Całość zmiksuj na gładką masę. Uzyskaną pastę wyłóż do wysmarowanych masłem kokilek lub innych foremek. Zawiń wielokrotnie folią tak aby foremki były szczelne.
  4. Piecz w kąpieli wodnej w temperaturze 160°C przez około 2 godziny