Pasztet z wątróbek a la foie gras

23


Średnie


90 min.


6 os.

Składniki
wątróbka drobiowa350 gramów
Bulionetka drobiowa Knorr1 sztuka
pomarańcza1 sztuka
imbir świeży100 gramów
ziele angielskie mielone1 szczypta
cynamon1 sztuka
goździki mielone2 sztuki
szalotka5 sztuk
sok pomarańczowy świeży90 mililitrów
masło klarowane350 gramów
Przygotowanie
Krok 1
Pokrojoną w kostkę szalotkę zeszklij na kilku łyżkach klarowanego masła, dodaj przyprawy, całość smaż chwilę, dodaj sok pomarańczowy, otartą skórkę i Bulionetkę drobiową Knorr.
Krok 2
Oczyść wątróbkę z błon i tłuszczu, drobno posiekaj.
Krok 3
Do masy dodaj resztę masła i dokładnie wymieszaj. Całość zmiksuj na gładką masę. Uzyskaną pastę wyłóż do wysmarowanych masłem kokilek lub innych foremek. Zawiń wielokrotnie folią tak aby foremki były szczelne.
Krok 4
Piecz w kąpieli wodnej w temperaturze 160°C przez około 2 godziny
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl