Pasztet z wątróbki drobiowej
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • wątróbka drobiowa - 500 gramów
  • Delikat przyprawa uniwersalna Knorr - 2 łyżki
  • cebula - 1 sztuka
  • ząbki czosnku - 2 sztuki
  • brandy - 30 mililitrów
  • margaryna - 2 łyżki
  • gałązki pietruszki - 2 sztuki
  • Liść laurowy z Turcji Knorr - 4 listków

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej na patelni 1 łyżkę margaryny i smaż pokrojoną cebulę wraz z czosnkiem, aż będą miękkie.
  2. Pokrój wątróbkę w grube kawałki, dodaj na patelnię i smaż przez 5 minut.
  3. Dodaj posiekaną pietruszkę, Przyprawę Uniwersalną Knorr Delikat, brandy i duś przez kolejne 2 minuty.
  4. Przełóż wszystko z patelni do blendera i zmiksuj na gładką masę, po czym łyżką przełóż do osobnych naczyń.
  5. Roztop drugą łyżkę margaryny i polej ostrożnie powierzchnie każdego pasztetu.
  6. Udekoruj pasztety liściem laurowym i zielonym pieprzem, po czym schłodź w lodówce. Podawaj z grzankami.