Pasztet z żurawiną i rozmarynem

59


Łatwe


90 min.


8 os.

Składniki
mięso wieprzowe (łopatka)400 gramów
Bulion na wędzonym boczku Knorr1 sztuka
podgardle wieprzowe250 gramów
wołowina400 gramów
wątróbka250 gramów
żurawina suszona (namoczona w ciepłej wodzie)6 łyżek
Rozmaryn z Maroko Knorr1 łyżka
cebula1 sztuka
marchewka1 sztuka
seler0.5 sztuk
pietruszka1 sztuka
kajzerka namoczona w wodzie2 sztuki
jajka5 sztuk
tłuszcz do smażenia
Liść laurowy z Turcji Knorr3 sztuki
Ziele angielskie z Meksyku Knorr5 ziaren
bułka tarta2 łyżki
margaryna1 łyżka
Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr0.5 łyżek
Przygotowanie
Krok 1
Wszystkie mięsa oprócz wątróbki pokrój na mniejsze kawałki obsmaż na mocno rozgrzanym tłuszczu, przełóż do garnka i zalej niewielką ilością wody – taką, aby przykryła mięso.
Krok 2
Do garnka dodaj obrane warzywa, liść oraz ziele. Całość zagotuj zbierz powstałe szumowiny i duś mięso do momentu, gdy będzie bardzo miękkie. Na kilkanaście minut przed końcem duszenia włóż również wątróbkę.
Krok 3
Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na tłuszczu, kajzerki odciśnij z wody.
Krok 4
Wszystkie mięsa, cebulę, warzywa i kajzerki przepuść przez maszynkę do mielenia. Żeby pasztet był pełen smaku, do masy dodaj Bulion na wędzonym boczku Knorr rozpuszczony w gorącej wodzie lub pozostałym wywarze z gotowania mięsa, żurawinę oraz jajka, dopraw pieprzem i wszystko razem wymieszaj.
Krok 5
Mięsną masę wyłóż do natłuszczonej margaryną i posypanej bułką tartą foremki, posyp obficie rozmarynem i wstaw do nagrzanego do 160 st. C piekarnika. Pasztet piecz przez ok. 1,5 godziny. Następnie wystudź i pokrój w plastry.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl