Pasztet z żurawiną i rozmarynem
  • 90 minut
  • 8 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • mięso wieprzowe (łopatka) - 400 gramów
  • Bulion na wędzonym boczku Knorr - 1 sztuka
  • podgardle wieprzowe - 250 gramów
  • wołowina - 400 gramów
  • wątróbka - 250 gramów
  • żurawina suszona (namoczona w ciepłej wodzie) - 6 łyżek
  • Rozmaryn z Maroko Knorr - 1 łyżka
  • cebula - 1 sztuka
  • marchewka - 1 sztuka
  • seler - 0.5 sztuk
  • pietruszka - 1 sztuka
  • kajzerka namoczona w wodzie - 2 sztuki
  • jajka - 5 sztuk
  • tłuszcz do smażenia
  • Liść laurowy z Turcji Knorr - 3 sztuki
  • Ziele angielskie z Meksyku Knorr - 5 ziaren
  • bułka tarta - 2 łyżki
  • margaryna - 1 łyżka
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr - 0.5 łyżek

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie mięsa oprócz wątróbki pokrój na mniejsze kawałki obsmaż na mocno rozgrzanym tłuszczu, przełóż do garnka i zalej niewielką ilością wody – taką, aby przykryła mięso.
  2. Do garnka dodaj obrane warzywa, liść oraz ziele. Całość zagotuj zbierz powstałe szumowiny i duś mięso do momentu, gdy będzie bardzo miękkie. Na kilkanaście minut przed końcem duszenia włóż również wątróbkę.
  3. Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na tłuszczu, kajzerki odciśnij z wody.
  4. Wszystkie mięsa, cebulę, warzywa i kajzerki przepuść przez maszynkę do mielenia. Żeby pasztet był pełen smaku, do masy dodaj Bulion na wędzonym boczku Knorr rozpuszczony w gorącej wodzie lub pozostałym wywarze z gotowania mięsa, żurawinę oraz jajka, dopraw pieprzem i wszystko razem wymieszaj.
  5. Mięsną masę wyłóż do natłuszczonej margaryną i posypanej bułką tartą foremki, posyp obficie rozmarynem i wstaw do nagrzanego do 160 st. C piekarnika. Pasztet piecz przez ok. 1,5 godziny. Następnie wystudź i pokrój w plastry.