Pavlova

4


Łatwe


90 min.


3 os.

Składniki
białka4 sztuki
sól do smaku1 szczypta
cukier3 szklanki
ocet winny1 łyżka
mąka ziemniaczana1 łyżka
słodka śmietanka 30%200 mililitrów
cukier puder1 łyżka
owoce mieszanka1 szklanka
Przygotowanie
Krok 1
Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Stopniowo dodawać cukier i dokładnie miksować, aby cukier dobrze się rozbił. Pod koniec dodać ocet i mąkę i jeszcze miksować przez dwie minuty.
Krok 2
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i nakładać pianę tworząc okrąg o średnicy około 22 cm. Boki trochę podnieść (nałożyć więcej piany).
Krok 3
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni, włożyć bezę. Po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 140 stopni i piec około 70-80 minut. Pozostawić w uchylonym piekarniku na 2-3 godziny.
Krok 4
Śmietanę ubić na sztywno ze śmietan-fixem i cukrem pudrem. Rozprowadzić w środku tortu bezowego, na wierzchu ułożyć owoce.
Autor: Kuchnia w opałachPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl