| Przygotowanie |
| Krok 1 |
|
Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli.
Stopniowo dodawać cukier i dokładnie miksować, aby cukier dobrze się rozbił.
Pod koniec dodać ocet i mąkę i jeszcze miksować przez dwie minuty.
|
| Krok 2 |
| Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i nakładać pianę tworząc okrąg o średnicy około 22 cm.
Boki trochę podnieść (nałożyć więcej piany). |
| Krok 3 |
| Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni, włożyć bezę.
Po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 140 stopni i piec około 70-80 minut.
Pozostawić w uchylonym piekarniku na 2-3 godziny. |
| Krok 4 |
| Śmietanę ubić na sztywno ze śmietan-fixem i cukrem pudrem.
Rozprowadzić w środku tortu bezowego, na wierzchu ułożyć owoce. |