Pavlova
  • 90 minut
  • 3 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • białka - 4 sztuki
  • sól do smaku - 1 szczypta
  • cukier - 3 szklanki
  • ocet winny - 1 łyżka
  • mąka ziemniaczana - 1 łyżka
  • słodka śmietanka 30% - 200 mililitrów
  • cukier puder - 1 łyżka
  • owoce mieszanka - 1 szklanka

Sposób przygotowania:

  1. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Stopniowo dodawać cukier i dokładnie miksować, aby cukier dobrze się rozbił. Pod koniec dodać ocet i mąkę i jeszcze miksować przez dwie minuty.
  2. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i nakładać pianę tworząc okrąg o średnicy około 22 cm. Boki trochę podnieść (nałożyć więcej piany).
  3. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni, włożyć bezę. Po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 140 stopni i piec około 70-80 minut. Pozostawić w uchylonym piekarniku na 2-3 godziny.
  4. Śmietanę ubić na sztywno ze śmietan-fixem i cukrem pudrem. Rozprowadzić w środku tortu bezowego, na wierzchu ułożyć owoce.