Peklowana szynka z sosem grzybowo-żurawinowym

49


Średnie


90 min.


4 os.

Składniki
szynka wieprzowa1.5 kilogramów
żurawina ze słoika100 gramów
Menu ze smakiem Sos do pieczeni z grzybami Knorr1 opakowanie
czerwone wino50 mililitrów
miód2 łyżeczki
woda2 szklanki
Zalewa:
woda1 litr
Liść laurowy z Turcji Knorr2 sztuki
Ziele angielskie z Meksyku Knorr3 ziarna
Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr1 łyżka
sól morska50 gramów
natka pietruszki1 pęczek
goździki1 łyżeczka
Przygotowanie
Krok 1
Wszystkie składniki zalewy przełóż do garnka i gotuj około 1minutę. Następnie wystudź.
Krok 2
Przełóż całą szynkę do zalewy i marynuj przez 24 godziny.
Krok 3
Mięso przełóż do naczynia żaroodpornego, dodaj szklankę wody i piecz w 130 °C przez 4 godziny.
Krok 4
Na końcu posmaruj mięso miodem i zapiekaj w 200 °C, aż zrobi się rumiana skórka. Po upieczeniu odstaw szynkę, aby odpoczęła.
Krok 5
Wino zredukuj w rondelku. Dodaj szklankę wody, sos powstały podczas pieczenia oraz żurawinę.
Krok 6
Wsyp Sos grzybowy Knorr, dokładnie wymieszaj i gotuj około 5 minut. Upieczoną szynkę podawaj z sosem grzybowo-żurawinowym.
Autor: Piotr MurawskiPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl