Peklowana szynka z sosem grzybowo-żurawinowym
  • 90 minut
  • 4 osoby
  • Średnie

Składniki:

  • szynka wieprzowa - 1.5 kilogramów
  • żurawina ze słoika - 100 gramów
  • Menu ze smakiem Sos do pieczeni z grzybami Knorr - 1 opakowanie
  • czerwone wino - 50 mililitrów
  • miód - 2 łyżeczki
  • woda - 2 szklanki
  • zalewa
  • woda - 1 litr
  • Liść laurowy z Turcji Knorr - 2 sztuki
  • Ziele angielskie z Meksyku Knorr - 3 ziarna
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr - 1 łyżka
  • sól morska - 50 gramów
  • natka pietruszki - 1 pęczek
  • goździki - 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki zalewy przełóż do garnka i gotuj około 1minutę. Następnie wystudź.
  2. Przełóż całą szynkę do zalewy i marynuj przez 24 godziny.
  3. Mięso przełóż do naczynia żaroodpornego, dodaj szklankę wody i piecz w 130 °C przez 4 godziny.
  4. Na końcu posmaruj mięso miodem i zapiekaj w 200 °C, aż zrobi się rumiana skórka. Po upieczeniu odstaw szynkę, aby odpoczęła.
  5. Wino zredukuj w rondelku. Dodaj szklankę wody, sos powstały podczas pieczenia oraz żurawinę.
  6. Wsyp Sos grzybowy Knorr, dokładnie wymieszaj i gotuj około 5 minut. Upieczoną szynkę podawaj z sosem grzybowo-żurawinowym.