Pełnoziarniste kanapki z pastą z buraka i fasoli
  • 25 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • kromka pieczywa pełnoziarnistego - 8 sztuk
  • Rama 100% Roślinna - 20 gramów
  • burak - 1 sztuka
  • fasola biała z puszki - 200 gramów
  • cebula - 1 sztuka
  • ząbek czosnku - 2 sztuki
  • natka pietruszki - 1 pęczek
  • orzeszki piniowe - 2 łyżki
  • sól, pieprz do smaku
  • garść kiełków buraka - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Buraka zawiń w aluminiową folię i upiecz do miękkości (180° C, 45 min.). Po upieczeniu wystudź i pokrój w mniejsze kawałki. Orzeszki piniowe upraż na suchej rozgrzanej patelni.
  2. Cebulę oraz czosnek pokrój w drobną kostkę i przesmaż na margarynie. Dodaj odcedzoną fasolę, pokrojone buraki i smaż chwilę razem.
  3. Całość przełóż do kielicha blendera i zmiksuj na gładko. Dopraw do smaku, dodaj posiekaną natkę i wymieszaj. Gotową pastę nałóż na kromki chleba, posyp orzeszkami i udekoruj kiełkami.