Pełnoziarniste kanapki z wegańskim smalcem z białej fasoli
  • 20 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • pieczywo pełnoziarniste, kromki - 4 sztuki
  • Rama 100% Roślinna - 20 gramów
  • biała fasola z puszki - 400 gramów
  • cebula biała - 1 sztuka
  • małe jabłko - 1 sztuka
  • ząbek czosnku - 1 sztuka
  • majeranek suszony - 0.5 łyżeczek
  • natka pietruszki - 0.5 pęczków
  • pestki słonecznika - 1 łyżka
  • sok z cytryny - 1 łyżeczka
  • sól do smaku
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę i jabłko pokrój w drobną kostkę, natkę i czosnek posiekaj, a pestki słonecznika upraż na suchej rozgrzanej patelni.
  2. Margarynę rozgrzej w rondelku, przesmaż cebulę i czosnek. Następnie dodaj jabłko, natkę i smaż chwilę razem. Dodaj majeranek i wymieszaj.
  3. Fasolę zmiksuj na gładko, dodaj pozostałe przesmażone składniki oraz połowę pestek słonecznika i wymieszaj. Dopraw do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
  4. Przygotowany smalec fasolowy nałóż na kromki pieczywa, posyp pozostałymi pestkami i udekoruj kiełkami jarmużu lub natką pietruszki.