Pełnoziarniste kanapki z wegańskim smalcem z cieciorki
  • 20 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • pieczywo pełnoziarniste, kromki - 8 sztuk
  • Rama 100% Roślinna - 20 gramów
  • cieciorka z puszki - 400 gramów
  • cebula - 1 sztuka
  • małe jabłko - 1 sztuka
  • majeranek suszony - 0.5 łyżeczek
  • Chili z Indii Knorr - 1 szczypta
  • wegański miód - 1 łyżeczka
  • sok z 1/4 cytryny
  • natka pietruszki do dekoracji
  • sól do smaku
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr

Sposób przygotowania:

  1. Ciecierzycę zmiksuj na gładko, wcześniej odkładając ok. 20 ziaren. Cebulę oraz jabłko pokrój w drobną kostkę. Odłożone ziarna ciecierzycy wymieszaj z miodem oraz chilli, wyłóż na blachę z pergaminem i wstaw do nagrzanego do 180° C piekarnika na 10 minut.
  2. Na patelni rozgrzej margarynę, przesmaż cebulę, następnie dodaj jabłko oraz majeranek.
  3. Cebulę z jabłkiem dodaj do zmiksowanej ciecierzycy. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny i wymieszaj.
  4. Przygotowany wegański smalec nałóż na kromki pieczywa. W kanapki „powtykaj” chrupiące ziarna cieciorki, kanapki udekoruj listkami pietruszki i podawaj.