Przygotowanie |
Krok 1 |
Ciecierzycę odcedź, (zachowaj zalewę) i rozgnieć na puree lub zblendować. Goździki zmiażdż. |
Krok 2 |
Cebule oraz czosnek pokrój w drobną kosteczkę. Jabłko obierz i pokrój w drobną kostkę podobnie jak cebulę. |
Krok 3 |
Na patelni z oliwą podsmaż czosnek z cebulką. Jak będą rumiane dodaj wszystkie przyprawy Knorr i smaż jeszcze 1 minutę. |
Krok 4 |
Dodaj puree z ciecierzycy i smaż całość aż składniki się połączą. Jeśli uznasz, że smalec jest zbyt suchy wlej 2-3 łyżki zalewy z ciecierzycy. |
Krok 5 |
Zdejmij ciecierzycę z ognia, dodaj sos sojowy, syrop klonowy oraz jabłko. Ewentualnie dopraw szczyptą soli. Wymieszaj. Podawaj na zimno z chlebem. Najlepszy efekt będzie jeśli z chleba zrobisz grzanki. |