Pełnoziarniste kanapki z wegańskim smalcem z cieciorki

101


Łatwe


20 min.


4 os.

Składniki
chleb z ziarnami, kromki8 sztuk
ciecierzyca z puszki1 opakowanie
Kmin rzymski z Indii mielony Knorr1 łyżeczka
Majeranek z krajów śródziemnomorskich Knorr1 łyżeczka
Goździki z Indonezji Knorr2 sztuki
jabłko1 sztuka
cebula2 sztuki
ząbek czosnku2 sztuki
oliwa4 łyżki
syrop klonowy1 łyżeczka
sos sojowy2 łyżki
Przygotowanie
Krok 1
Ciecierzycę odcedź, (zachowaj zalewę) i rozgnieć na puree lub zblendować. Goździki zmiażdż.
Krok 2
Cebule oraz czosnek pokrój w drobną kosteczkę. Jabłko obierz i pokrój w drobną kostkę podobnie jak cebulę.
Krok 3
Na patelni z oliwą podsmaż czosnek z cebulką. Jak będą rumiane dodaj wszystkie przyprawy Knorr i smaż jeszcze 1 minutę.
Krok 4
Dodaj puree z ciecierzycy i smaż całość aż składniki się połączą. Jeśli uznasz, że smalec jest zbyt suchy wlej 2-3 łyżki zalewy z ciecierzycy.
Krok 5
Zdejmij ciecierzycę z ognia, dodaj sos sojowy, syrop klonowy oraz jabłko. Ewentualnie dopraw szczyptą soli. Wymieszaj. Podawaj na zimno z chlebem. Najlepszy efekt będzie jeśli z chleba zrobisz grzanki.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl