Pełnoziarniste kanapki z zielonym serkiem wiejskim
  • 20 minut
  • 8 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • pieczywo pełnoziarniste, kromki - 8 sztuk
  • Rama 100% Roślinna - 20 gramów
  • serek wiejski light - 200 gramów
  • pomidory suszone - 3 sztuki
  • garść rukoli - 2 sztuki
  • orzeszki piniowe - 1 łyżka
  • oliwa z suszonych pomidorów - 1 łyżka
  • pesto z rukoli
  • rukola - 100 gramów
  • orzeszki piniowe - 2 łyżki
  • oliwa z oliwek - 100 mililitrów
  • sok z cytryny - 1 łyżeczka
  • sól do smaku
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki pesto włóż do kielicha blendera i zmiksuj na gładko.
  2. Serek odsącz na sicie, pomidory pokrój w cienkie paski, a orzeszki upraż na suchej rozgrzanej patelni.
  3. Pozostałą rukolę wymieszaj z pomidorami i orzeszkami pinii. Dodaj oliwę i wymieszaj ponownie.
  4. Kromki pieczywa posmaruj margaryną, na każdą z nich nałóż porcję sałatki z rukoli.
  5. W miseczce połącz serek z dużą łyżką przygotowanego pesto i wymieszaj. Serek nałóż na kanapki, udekoruj świeżymi ziołami i podawaj.