Pełnoziarniste muffiny bananowe z czekoladą
  • 30 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 25 minut
  • 180 °C

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 125 gramów
  • banan - 2 sztuki
  • jajko - 2 sztuki
  • ekstrakt waniliowy - 1 łyżeczka
  • mąka pszenna pełnoziarnista - 1 szklanka
  • zmielone orzechy laskowe - 60 gramów
  • cukier - 0.75 szklanek
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • soda oczyszczona - 0.5 łyżeczek
  • czekoladowe kropki do zapiekania - 100 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Rozgnieść banany widelcem. Roztopić Kasię. Roztrzepać mikserem jajka z przestudzoną Kasią i rozgniecionymi bananami.
  2. W drugim naczyniu wymieszać wszystkie suche składniki oprócz czekolady.
  3. Wsypać do masy jajecznej i całość wymieszać tylko do połączenia składników.
  4. Na końcu wsypać kropelki czekoladowe i jeszcze raz delikatnie wymieszać.
  5. Blachę do muffinek wyłożyć papierowymi papilotkami.
  6. Napełnić je do 3/4 wysokości.
  7.  Piec 20 minut w temp. 180°C
  8. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem (powinien być suchy), czy się upiekły. Wystudzić na kracie kuchennej.