Penne po włosku z kurczakiem i salami peperoni
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • makaron rurki - 200 gramów
  • Fix Rurki z kurczakiem w sosie pieczarkowym Knorr - 1 opakowanie
  • pierś z kurczaka - 150 gramów
  • salami peperoni lub inna pikantna kiełbasa - 100 gramów
  • ząbki czosnku - 3 sztuki
  • koncentrat pomidorowy - 1 łyżka
  • woda lub bulion - 150 mililitrów
  • śmietana - 150 mililitrów
  • olej do smażenia
  • świeża bazylia do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Makaron ugotuj al dente według zaleceń producenta.
  2. Mięso i salami pokrój w paski. Kuczaka podsmaż na patelni na rozgrzanym oleju.
  3. Po chwili smażenia dodaj salami i posiekany czosnek.
  4. Fix Knorr wymieszaj z wodą lub bulionem, śmietanką i koncentratem pomidorowym.
  5. Wlej płyn na patelnię z mięsem. Dodaj makaron i całość gotuj kilka minut, aż wszystkie składniki się połączą, a sos zgęstnieje. Podawaj posypane kilkoma listkami porwanej bazylii.