| |||||||||
| Składniki | ||
| makaron penne | 150 gramów | |
| Fix Rurki Arrabiata z kurczakiem Knorr | 1 opakowanie | |
| oliwa z oliwek | 2 łyżki | |
| czarne oliwki | 100 gramów | |
| kapary | 2 łyżki | |
| natka pietruszki | 1 pęczek | |
| anchois lub mała puszka koreczków helskich | 50 gramów | |
| starty ser (najlepiej parmezan) | 100 gramów | |
| ząbki czosnku | 2 sztuki | |
| woda | 250 mililitrów |
| Przygotowanie |
| Krok 1 |
| Przygotuj duży garnek, napełnij go wodą i ugotuj makaron al dente zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Następnie odcedź go za pomocą sitka i odstaw. |
| Krok 2 |
| Przygotuj deskę do krojenia i drobno posiekaj natkę pietruszki oraz filety anchois. Na patelni rozgrzej dwie łyżki oliwy i dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Kiedy czosnek lekko się zarumieni, dodaj natkę pietruszki, oliwki, kapary, anchois i ugotowany wcześniej makaron. Delikatnie podsmażaj całość, często mieszając, przez około 5 minut. |
| Krok 3 |
| Przygotuj sos do penne a’la puttanesca. Fix Knorr dokładnie wymieszaj z 250 ml zimnej wody, a gotową mieszanką zalej składniki na patelni. Podgrzewaj całość na wolnym ogniu do momentu aż danie się zagotuje. Gotowe! Makaron podawaj posypany startym żółtym serem. |
| Autor: przepisy.pl |