Penne puttanesca

6


Łatwe


25 min.


2 os.

Składniki
makaron penne150 gramów
Fix Rurki Arrabiata z kurczakiem Knorr1 opakowanie
oliwa z oliwek2 łyżki
czarne oliwki100 gramów
kapary2 łyżki
natka pietruszki1 pęczek
anchois lub mała puszka koreczków helskich50 gramów
starty ser (najlepiej parmezan)100 gramów
ząbki czosnku2 sztuki
woda250 mililitrów
Przygotowanie
Krok 1
Przygotuj duży garnek, napełnij go wodą i ugotuj makaron al dente zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Następnie odcedź go za pomocą sitka i odstaw.
Krok 2
Przygotuj deskę do krojenia i drobno posiekaj natkę pietruszki oraz filety anchois. Na patelni rozgrzej dwie łyżki oliwy i dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Kiedy czosnek lekko się zarumieni, dodaj natkę pietruszki, oliwki, kapary, anchois i ugotowany wcześniej makaron. Delikatnie podsmażaj całość, często mieszając, przez około 5 minut.
Krok 3
Przygotuj sos do penne a’la puttanesca. Fix Knorr dokładnie wymieszaj z 250 ml zimnej wody, a gotową mieszanką zalej składniki na patelni. Podgrzewaj całość na wolnym ogniu do momentu aż danie się zagotuje. Gotowe! Makaron podawaj posypany startym żółtym serem.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl