|
Składniki | ||
makaron penne | 150 gramów | |
Fix Rurki Arrabiata z kurczakiem Knorr | 1 opakowanie | |
oliwa z oliwek | 2 łyżki | |
czarne oliwki | 100 gramów | |
kapary | 2 łyżki | |
natka pietruszki | 1 pęczek | |
anchois lub mała puszka koreczków helskich | 50 gramów | |
starty ser (najlepiej parmezan) | 100 gramów | |
ząbki czosnku | 2 sztuki | |
woda | 250 mililitrów |
Przygotowanie |
Krok 1 |
Przygotuj duży garnek, napełnij go wodą i ugotuj makaron al dente zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Następnie odcedź go za pomocą sitka i odstaw. |
Krok 2 |
Przygotuj deskę do krojenia i drobno posiekaj natkę pietruszki oraz filety anchois. Na patelni rozgrzej dwie łyżki oliwy i dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Kiedy czosnek lekko się zarumieni, dodaj natkę pietruszki, oliwki, kapary, anchois i ugotowany wcześniej makaron. Delikatnie podsmażaj całość, często mieszając, przez około 5 minut. |
Krok 3 |
Przygotuj sos do penne a’la puttanesca. Fix Knorr dokładnie wymieszaj z 250 ml zimnej wody, a gotową mieszanką zalej składniki na patelni. Podgrzewaj całość na wolnym ogniu do momentu aż danie się zagotuje. Gotowe! Makaron podawaj posypany startym żółtym serem. |
Autor: przepisy.pl |