Penne z pomidorami i bakłażanem
  • 60 minut
  • 6 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • makaron penne - 500 gramów
  • Fix Spaghetti Napoli Knorr - 1 opakowanie
  • bakłażan - 1 sztuka
  • pomidory pelati w puszce - 2 opakowania
  • cebula - 1 sztuka
  • świeża bazylia
  • starty żółty ser - 100 gramów
  • cukier
  • oliwa z oliwek - 1.5 szklanek

Sposób przygotowania:

  1. Zagotuj w dużym garnku wodę i ugotuj makaron al dente.
  2. Pokrój bakłażana w plastry. Usmaż na złoto w dużej ilości oliwy – zostaw 2 łyżki do sporządzenia sosu. Plastry bakłażana odsącz na papierowym ręczniku.
  3. Posiekaj drobno cebulę. Przygotuj sos: do garnka wlej resztę oliwy, zeszklij cebulę.
  4. Dodaj pomidory z puszki oraz szklankę bulionu pozostałego po ugotowanym makaronie. Duś około 15 minut.
  5. Dodaj szczyptę cukru. Cukier dodajemy do sosu pomidorowego, żeby wydobyć słodycz pomidorów – podobny efekt uzyskamy dodając odrobinę octu balsamicznego.
  6. Gotuj bez pokrywki do momentu odparowania wody, a następnie zmiksuj. Przygotuj Fix Knorr według przepisu na opakowaniu i dodaj do sosu.
  7. Bakłażana pokrój w kostkę, wymieszaj z sosem. Makaron podawaj z przygotowanym sosem, posypany serem i liśćmi bazylii.