Przygotowanie |
Krok 1 |
Zagotuj w dużym garnku wodę i ugotuj makaron al dente. |
Krok 2 |
Pokrój bakłażana w plastry. Usmaż na złoto w dużej ilości oliwy – zostaw 2 łyżki do sporządzenia sosu. Plastry bakłażana odsącz na papierowym ręczniku. |
Krok 3 |
Posiekaj drobno cebulę. Przygotuj sos: do garnka wlej resztę oliwy, zeszklij cebulę. |
Krok 4 |
Dodaj pomidory z puszki oraz szklankę bulionu pozostałego po ugotowanym makaronie. Duś około 15 minut. |
Krok 5 |
Dodaj szczyptę cukru. Cukier dodajemy do sosu pomidorowego, żeby wydobyć słodycz pomidorów – podobny efekt uzyskamy dodając odrobinę octu balsamicznego. |
Krok 6 |
Gotuj bez pokrywki do momentu odparowania wody, a następnie zmiksuj. Przygotuj Fix Knorr według przepisu na opakowaniu i dodaj do sosu. |
Krok 7 |
Bakłażana pokrój w kostkę, wymieszaj z sosem. Makaron podawaj z przygotowanym sosem, posypany serem i liśćmi bazylii. |