Penne z pomidorami i bakłażanem

9


Łatwe


60 min.


6 os.

Składniki
makaron penne500 gramów
Fix Spaghetti Napoli Knorr1 opakowanie
bakłażan1 sztuka
pomidory pelati w puszce2 opakowania
cebula1 sztuka
świeża bazylia
starty żółty ser100 gramów
cukier
oliwa z oliwek1.5 szklanek
Przygotowanie
Krok 1
Zagotuj w dużym garnku wodę i ugotuj makaron al dente.
Krok 2
Pokrój bakłażana w plastry. Usmaż na złoto w dużej ilości oliwy – zostaw 2 łyżki do sporządzenia sosu. Plastry bakłażana odsącz na papierowym ręczniku.
Krok 3
Posiekaj drobno cebulę. Przygotuj sos: do garnka wlej resztę oliwy, zeszklij cebulę.
Krok 4
Dodaj pomidory z puszki oraz szklankę bulionu pozostałego po ugotowanym makaronie. Duś około 15 minut.
Krok 5
Dodaj szczyptę cukru. Cukier dodajemy do sosu pomidorowego, żeby wydobyć słodycz pomidorów – podobny efekt uzyskamy dodając odrobinę octu balsamicznego.
Krok 6
Gotuj bez pokrywki do momentu odparowania wody, a następnie zmiksuj. Przygotuj Fix Knorr według przepisu na opakowaniu i dodaj do sosu.
Krok 7
Bakłażana pokrój w kostkę, wymieszaj z sosem. Makaron podawaj z przygotowanym sosem, posypany serem i liśćmi bazylii.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl