| |||||||||
| Składniki | ||
| makaron penne | 50 dekagramów | |
| grzyby | 0.5 kilogramów | |
| cebula | 1 sztuka | |
| śmietana | 100 mililitrów | |
| sól | 1 szczypta | |
| pieprz | 1 szczypta | |
| ser typu blue | 100 gramów | |
| oliwa | 4 łyżki | |
| Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr | 1 sztuka |
| Przygotowanie |
| Krok 1 |
| Makaron gotujemy al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu. |
| Krok 2 |
| Cebulę obieramy, kroimy w drobniutka kosteczkę i szklimy na oliwie. |
| Krok 3 |
| Grzyby oczyszczamy, ścieramy na tarce i dodajemy do cebuli. Dusimy ok 30 min. |
| Krok 4 |
| Dodajemy śmietanę i rozkruszony ser z niebieska pleśnią, pieprz, sól oraz rozkruszoną kostkę czosnkową. Mieszamy, chwilę jeszcze dusimy. Makaron łączymy z sosem grzybowym. |
| Autor: Dorota Wdowińska-Rozbicka |