Pesto z jarmużu do chleba
  • 30 minut
  • 6 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • świeży jarmuż - 500 gramów
  • ser parmezan - 50 gramów
  • pestki sosnowe - orzeszki pinii lub pestki z dyni - 100 gramów
  • owczy ser pekorino - 50 gramów
  • Majonez Hellmann's Oryginalny - 4 łyżki
  • ostra papryka w płatkach - 1 szczypta
  • cała główka czosnku - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Jarmuż umyj. Liście oczyść odcinając je od zgrubiałych części.
  2. W gotującej się wodzie ze szczyptą soli sparz przez minutę liście jarmużu. Przełóż je od razu do miski z zimną wodą. Gdy wystygną, wyciśnij je i osusz w papierowym ręczniku.
  3. Główkę czosnku zawiń w folię aluminiową i wstaw do nagrzanego do 190 st. C. piekarnika na około 15 minut. Po tym czasie czosnek wyjmij, ostudź i obierz z łupin.
  4. Zetrzyj na tarce oba sery pekorino i parmezan.
  5. Orzeszki pinii podsmaż na patelni.
  6. W kielichu miksera połącz smażony jarmuż z orzeszkami, majonezem, upieczonym czosnkiem, szczyptą ostrej papryki i serami. Gotowe pesto podawaj do pieczywa, makaronów, ryb lub mięsa.