Pesto z jarmużu do chleba

63


Łatwe


30 min.


6 os.

Składniki
świeży jarmuż500 gramów
ser parmezan50 gramów
pestki sosnowe - orzeszki pinii lub pestki z dyni100 gramów
owczy ser pekorino50 gramów
Majonez Hellmann’s Original4 łyżki
ostra papryka w płatkach1 szczypta
cała główka czosnku1 sztuka
Przygotowanie
Krok 1
Jarmuż umyj. Liście oczyść odcinając je od zgrubiałych części.
Krok 2
W gotującej się wodzie ze szczyptą soli sparz przez minutę liście jarmużu. Przełóż je od razu do miski z zimną wodą. Gdy wystygną, wyciśnij je i osusz w papierowym ręczniku.
Krok 3
Główkę czosnku zawiń w folię aluminiową i wstaw do nagrzanego do 190 st. C. piekarnika na około 15 minut. Po tym czasie czosnek wyjmij, ostudź i obierz z łupin.
Krok 4
Zetrzyj na tarce oba sery pekorino i parmezan.
Krok 5
Orzeszki pinii podsmaż na patelni.
Krok 6
W kielichu miksera połącz jarmuż z orzeszkami, majonezem, upieczonym czosnkiem, szczyptą ostrej papryki i serami. Gotowe pesto podawaj do pieczywa, makaronów, ryb lub mięsa.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl