| Przygotowanie |
| Krok 1 |
| Jarmuż umyj. Liście oczyść odcinając je od zgrubiałych części. |
| Krok 2 |
| W gotującej się wodzie ze szczyptą soli sparz przez minutę liście jarmużu. Przełóż je od razu do miski z zimną wodą. Gdy wystygną, wyciśnij je i osusz w papierowym ręczniku. |
| Krok 3 |
| Główkę czosnku zawiń w folię aluminiową i wstaw do nagrzanego do 190 st. C. piekarnika na około 15 minut. Po tym czasie czosnek wyjmij, ostudź i obierz z łupin. |
| Krok 4 |
| Zetrzyj na tarce oba sery pekorino i parmezan. |
| Krok 5 |
| Orzeszki pinii podsmaż na patelni. |
| Krok 6 |
| W kielichu miksera połącz jarmuż z orzeszkami, majonezem, upieczonym czosnkiem, szczyptą ostrej papryki i serami. Gotowe pesto podawaj do pieczywa, makaronów, ryb lub mięsa. |