Przygotowanie |
Krok 1 |
Jarmuż umyj. Liście oczyść odcinając je od zgrubiałych części. |
Krok 2 |
W gotującej się wodzie ze szczyptą soli sparz przez minutę liście jarmużu. Przełóż je od razu do miski z zimną wodą. Gdy wystygną, wyciśnij je i osusz w papierowym ręczniku. |
Krok 3 |
Główkę czosnku zawiń w folię aluminiową i wstaw do nagrzanego do 190 st. C. piekarnika na około 15 minut. Po tym czasie czosnek wyjmij, ostudź i obierz z łupin. |
Krok 4 |
Zetrzyj na tarce oba sery pekorino i parmezan. |
Krok 5 |
Orzeszki pinii podsmaż na patelni. |
Krok 6 |
W kielichu miksera połącz jarmuż z orzeszkami, majonezem, upieczonym czosnkiem, szczyptą ostrej papryki i serami. Gotowe pesto podawaj do pieczywa, makaronów, ryb lub mięsa. |