Pesto z jarmużu i suszonych pomidorów
  • 20 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • jarmuż świeży - 50 gramów
  • Sos sałatkowy Naturalnie smaczne Koperkowo-ziołowy z gorczycą Knorr - 1 opakowanie
  • pomidory suszone - 3 sztuki
  • ząbek czosnku - 1 sztuka
  • orzeszki piniowe - 2 łyżki
  • parmezan lub inny twardy ser - 15 gramów
  • oliwa z suszonych pomidorów - 60 mililitrów
  • sok z cytryny - 3 łyżki
  • pieprz czarny świeżo mielony - 1 szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Liście jarmużu oczyść ze zgrubiałych łodyżek. Pomidory pokrój na mniejsze kawałki, czosnek posiekaj, a ser zetrzyj. Orzeszki upraż na suchej rozgrzanej patelni.
  2. W kielichu blendera umieść wszystkie rozdrobnione składniki, dodaj orzeszki, oliwę oraz sok z cytryny. Całość zmiksuj na gładko.
  3. Do sosu dodaj zawartość opakowania Knorr i wymieszaj. Jeśli sos będzie zbyt gęsty dodaj jeszcze odrobinę oliwy. Powstały sos użyj do smarowania np. grzanek, do sałatek, czy też mięsa.