Petit sale – z peklowaną wieprzowiną i soczewicą

5


Łatwe


30 min.


4 os.

Składniki
szynka lub łopatka wieprzowa500 gramów
białe kiełbasy surowe4 sztuki
zielona lub czerwona soczewica300 gramów
wędzony boczek200 gramów
cebule2 sztuki
pomidory pelati1 słoik
marchewki2 sztuki
por1 sztuka
Goździki z Indonezji Knorr3 sztuki
Liść laurowy z Turcji Knorr2 sztuki
Pieprz czarny z Wietnamu ziarnisty Knorr5 sztuk
kostka Rosołu wołowego Knorr1 sztuka
Solanka::
Przyprawa do wieprzowiny Knorr2 opakowania
cukier100 gramów
sól do peklowania1 łyżka
goździki tłuczone3 sztuki
Ziele angielskie z Meksyku Knorr5 ziaren
Liść laurowy z Turcji Knorr6 sztuk
główka czosnku1 sztuka
musztarda sarepska100 gramów
Przygotowanie
Krok 1
W odpowiedniej misce wymieszaj musztardę z cukrem, solą do peklowania, roztartym czosnkiem, pokruszonymi przyprawami oraz przyprawą do mięsa Knorr - nada ona potrawie odpowiedniego smaku i aromatu. Do tak powstałej marynaty włóż mięso i dokładnie wymieszaj wcierając marynatę w mięso. Całość wstaw do lodówki na co najmniej dwa dni.
Krok 2
W dużym garnku podsmaż boczek, gdy się wytopi o połowę, wrzuć cebulę, pora i marchew, całość smaż chwilę, zalej 1,5 litrem wody, dodaj pozostałe przyprawy - ziele angielskie, pieprz, liść laurowy i goździki.
Krok 3
Gdy woda zacznie się gotować włóż do środka mięso. Przykręć gaz, mięso gotuj powoli około 2,5 godz. pod przykryciem przekręcając je w trakcie gotowania. Gdy mięso będzie miękkie wyjmij je na bok, w powstałym wywarze sparz jeszcze białą kiełbasę - ją również przełóż na bok.
Krok 4
Dodaj soczewicę i puszkę pomidorów. Soczewicę gotuj około 30 minut aż zupełnie zmięknie. Do środka dodaj posiekany czosnek, tymianek, włóż na powrót mięso i pokrojoną na mniejsze kawałki kiełbasę. Całość gotuj jeszcze około 10 minut.
Krok 5
Gotowe mięso pokrój w plastry i podawaj na ugotowanej soczewicy posypane posiekaną natką pietruszki.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl