Petit sale – z peklowaną wieprzowiną i soczewicą
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • szynka lub łopatka wieprzowa - 500 gramów
  • białe kiełbasy surowe - 4 sztuki
  • zielona lub czerwona soczewica - 300 gramów
  • wędzony boczek - 200 gramów
  • cebule - 2 sztuki
  • pomidory pelati - 1 słoik
  • marchewki - 2 sztuki
  • por - 1 sztuka
  • Goździki z Indonezji Knorr - 3 sztuki
  • Liść laurowy z Turcji Knorr - 2 sztuki
  • Pieprz czarny z Wietnamu ziarnisty Knorr - 5 sztuk
  • kostka Rosołu wołowego Knorr - 1 sztuka
  • solanka:
  • Przyprawa do wieprzowiny Knorr - 2 opakowania
  • cukier - 100 gramów
  • sól do peklowania - 1 łyżka
  • goździki tłuczone - 3 sztuki
  • Ziele angielskie z Meksyku Knorr - 5 ziaren
  • Liść laurowy z Turcji Knorr - 6 sztuk
  • główka czosnku - 1 sztuka
  • musztarda sarepska - 100 gramów

Sposób przygotowania:

  1. W odpowiedniej misce wymieszaj musztardę z cukrem, solą do peklowania, roztartym czosnkiem, pokruszonymi przyprawami oraz przyprawą do mięsa Knorr - nada ona potrawie odpowiedniego smaku i aromatu. Do tak powstałej marynaty włóż mięso i dokładnie wymieszaj wcierając marynatę w mięso. Całość wstaw do lodówki na co najmniej dwa dni.
  2. W dużym garnku podsmaż boczek, gdy się wytopi o połowę, wrzuć cebulę, pora i marchew, całość smaż chwilę, zalej 1,5 litrem wody, dodaj pozostałe przyprawy - ziele angielskie, pieprz, liść laurowy i goździki.
  3. Gdy woda zacznie się gotować włóż do środka mięso. Przykręć gaz, mięso gotuj powoli około 2,5 godz. pod przykryciem przekręcając je w trakcie gotowania. Gdy mięso będzie miękkie wyjmij je na bok, w powstałym wywarze sparz jeszcze białą kiełbasę - ją również przełóż na bok.
  4. Dodaj soczewicę i puszkę pomidorów. Soczewicę gotuj około 30 minut aż zupełnie zmięknie. Do środka dodaj posiekany czosnek, tymianek, włóż na powrót mięso i pokrojoną na mniejsze kawałki kiełbasę. Całość gotuj jeszcze około 10 minut.
  5. Gotowe mięso pokrój w plastry i podawaj na ugotowanej soczewicy posypane posiekaną natką pietruszki.