Petit sale – z peklowaną wieprzowiną i soczewicą

10


Łatwe


30 min.


4 os.

Składniki
szynka lub łopatka wieprzowa500 gramów
białe kiełbasy surowe4 sztuki
zielona lub czerwona soczewica300 gramów
wędzony boczek200 gramów
cebule2 sztuki
pomidory pelati1 słoik
marchewki2 sztuki
por1 sztuka
goździki3 sztuki
liść laurowy2 sztuki
pieprz czarny ziarnisty5 sztuk
kostka Rosołu wołowego Knorr1 sztuka
Solanka::
Przyprawa do wieprzowiny Knorr2 opakowania
cukier100 gramów
sól do peklowania1 łyżka
goździki tłuczone3 sztuki
ziele angielskie5 ziaren
liść laurowy6 sztuk
główka czosnku1 sztuka
musztarda sarepska100 gramów
Przygotowanie
Krok 1
W odpowiedniej misce wymieszaj musztardę z cukrem, solą do peklowania, roztartym czosnkiem, pokruszonymi przyprawami oraz przyprawą do mięsa Knorr - nada ona potrawie odpowiedniego smaku i aromatu. Do tak powstałej marynaty włóż mięso i dokładnie wymieszaj wcierając marynatę w mięso. Całość wstaw do lodówki na co najmniej dwa dni.
Krok 2
W dużym garnku podsmaż boczek, gdy się wytopi o połowę, wrzuć cebulę, pora i marchew, całość smaż chwilę, zalej 1,5 litrem wody, dodaj pozostałe przyprawy - ziele angielskie, pieprz, liść laurowy i goździki.
Krok 3
Gdy woda zacznie się gotować włóż do środka mięso. Przykręć gaz, mięso gotuj powoli około 2,5 godz. pod przykryciem przekręcając je w trakcie gotowania. Gdy mięso będzie miękkie wyjmij je na bok, w powstałym wywarze sparz jeszcze białą kiełbasę - ją również przełóż na bok.
Krok 4
Dodaj soczewicę i puszkę pomidorów. Soczewicę gotuj około 30 minut aż zupełnie zmięknie. Do środka dodaj posiekany czosnek, tymianek, włóż na powrót mięso i pokrojoną na mniejsze kawałki kiełbasę. Całość gotuj jeszcze około 10 minut.
Krok 5
Gotowe mięso pokrój w plastry i podawaj na ugotowanej soczewicy posypane posiekaną natką pietruszki.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl