Piadina romangola z naggetsami

0


Łatwe


30 min.


4 os.

Składniki
woda160 mililitrów
mąka pszenna500 gramów
proszek do pieczenia1 łyżeczka
sól10 gramów
smalec w kostce 75 gramów
pierś z kurczaka 2 sztuki
mix sałat1 opakowanie
pomidor2 sztuki
mozzarella1 sztuka
szynka parmeńska w plastrach100 gramów
Fix Nuggetsy z sosem tysiąca wysp Knorr1 opakowanie
Przygotowanie
Krok 1
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać smalec, wodę, w której rozpuścić sól. Wyrobić elastyczne i spójne ciasto (w razie konieczności można dodać wodę). Wszystkie składniki wyrabiać jakieś 10 minut. Następnie ciasto przekryć ściereczką i odstawić na około pół godziny.
Krok 2
Następnie dzielimy ciasto na 4 części i robimy z niego kulki.Każdą kulkę rozwałkowujemy na placek o średnicy około 25 cm - ja pomogłam sobie talerzem i wykrawałam koła za jego pomocą. Patelnie rozgrzać i kłaść na niej placki, smażąc z obu stron na dość dużym ogniu. Gdy pojawią się pęcherze przekłuwać je widelcem.
Krok 3
Nuggetsy i sos tysiąca wysp przygotować dokładnie wg przepisu na opakowaniu: Fix Nuggetsy z sosem tysiąca wysp.
Krok 4
Gdy piadiny będą gotowe kładziemy na nich dowolne składniki: mozzarella, szynka parmeńska, pomidor, nuggetsy i sałata. Delikatnie polewamy sosem tysiąca wysp. Ciasto składamy na pół i jemy ciepłe - oczywiście rękami :)
Autor: AngiePrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl