Piadina romangola z naggetsami
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • woda - 160 mililitrów
  • mąka pszenna - 500 gramów
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • sól - 10 gramów
  • smalec w kostce - 75 gramów
  • pierś z kurczaka - 2 sztuki
  • mix sałat - 1 opakowanie
  • pomidor - 2 sztuki
  • mozzarella - 1 sztuka
  • szynka parmeńska w plastrach - 100 gramów
  • Fix Nuggetsy z sosem tysiąca wysp Knorr - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać smalec, wodę, w której rozpuścić sól. Wyrobić elastyczne i spójne ciasto (w razie konieczności można dodać wodę). Wszystkie składniki wyrabiać jakieś 10 minut. Następnie ciasto przekryć ściereczką i odstawić na około pół godziny.
  2. Następnie dzielimy ciasto na 4 części i robimy z niego kulki.Każdą kulkę rozwałkowujemy na placek o średnicy około 25 cm - ja pomogłam sobie talerzem i wykrawałam koła za jego pomocą. Patelnie rozgrzać i kłaść na niej placki, smażąc z obu stron na dość dużym ogniu. Gdy pojawią się pęcherze przekłuwać je widelcem.
  3. Nuggetsy i sos tysiąca wysp przygotować dokładnie wg przepisu na opakowaniu: Fix Nuggetsy z sosem tysiąca wysp.
  4. Gdy piadiny będą gotowe kładziemy na nich dowolne składniki: mozzarella, szynka parmeńska, pomidor, nuggetsy i sałata. Delikatnie polewamy sosem tysiąca wysp. Ciasto składamy na pół i jemy ciepłe - oczywiście rękami :)