Pianka owocowa

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

243

36 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

2 opakowania

1 opakowanie

3 łyżki

20 dekagramów

1 sztuka

1 szklanka

0.75 szklanki

1 łyżeczka

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Upiec cienki biszkopt. 2 galaretki (truskawka i cytryna) oddzielnie rozpuścić w szklance wody i ostudzić.

Krok 2

Schłodzone mleko rozlać do dwóch naczyń (po równo), jedną część mleka ubić na pianę i stopniowo dolewać zimną, ale nie zastygłą galaretkę cytrynową wymieszaną z kakao, ciągle ubijając.

Krok 3

Tak przygotowane wylać na biszkopt.

Krok 4

Drugą galaretkę ubić z mlekiem i wylać na pierwszą.

Krok 5

Ułożyć owoce (maliny, truskawki, jagody lub porzeczki) i zalać tężejącą trzecią galaretką rozpuszczoną według przepisu.

Krok 6

Odstawić do schłodzenia. piankę można kroić jak tradycyjne ciasto, ale można z niego zrobić też pięknego letniego motyla: wyjmujemy ciasto z tortownicy, kroimy na 3 części i składamy jak na zdjęciu.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pianka owocowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pianka owocowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pianka owocowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pianka owocowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pianka owocowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pianka owocowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pianka owocowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej