Picadillo - nadzienie do tortilli
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • mielona wołowina lub wieprzowina - 500 gramów
  • Delikat przyprawa uniwersalna Knorr - 1 szczypta
  • średnia cebula - 1 sztuka
  • ząbek czosnku - 1 sztuka
  • średnie pomidory - 4 sztuki
  • jabłko - 0.5 sztuk
  • rodzynki - 0.5 garść
  • olej (do smażenia) - 1 łyżka
  • oliwki - 1 garść
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr - 1 szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Posiekaj drobno cebulę i czosnek. Obierz i pokrój w kostkę pomidory, jabłko. Oliwki drobno posiekaj. Rozgrzej na patelni olej, wrzuć cebulę i czosnek, smaż na średnim ogniu, do lekkiego zeszklenia.
  2. Dodaj wołowinę, pomidory, oliwki i rodzynki, dopraw do smaku pieprzem i przyprawą Knorr. Wymieszaj dokładnie, wołowinę rozgniataj widelcem, żeby nie porobiły się grudki.
  3. Następnie przykryj i duś około 15 minut na średnim ogniu, do momentu, gdy potrawa będzie prawie sucha. W Meksyku picadillo służy przede wszystkim do nadziewania taco, możesz ją również podawać z ryżem.