Pichelsteiner czyli gulasz po niemiecku

Składniki:

  • mięso wieprzowe - 500 gramów
  • cebula - 2 sztuki
  • marchew - 4 sztuki
  • seler - 1 sztuka
  • kapusta - 1 sztuka
  • ziemniaki - 750 gramów
  • bulion - 0.5 litrów
  • Liść laurowy z Turcji Knorr - 1 sztuka
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Mięso umyj dokładnie i pokrój w grubą kostkę.
  2. Warzywa umyj i posiekaj, również dość grubo, oprócz cebuli, którą pokrój w piórka. Na patelni rozgrzej tłuszcz, wrzuć cebulę. Zeszklij, ale nie przyrumieniaj i dodaj pokrojone w kostkę mięso. Podduś przez ok. 5 minut.
  3. Wrzuć resztę warzyw, podlej bulionem i przypraw. Duś na wolnym ogniu aż do miękkości ok. 70-90 minut. Dopraw do smaku.