Pichelsteiner czyli gulasz po niemiecku
  • 90 minut
  • 4 osoby
  • Średnie

Składniki:

  • mięso wieprzowe - 500 gramów
  • cebula - 2 sztuki
  • marchew - 4 sztuki
  • seler - 1 sztuka
  • kapusta - 1 sztuka
  • ziemniaki - 750 gramów
  • bulion - 0.5 litrów
  • Liść laurowy z Turcji Knorr - 1 sztuka
  • sól - 1 szczypta
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr - 1 szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Mięso umyj dokładnie i pokrój w grubą kostkę.
  2. Warzywa umyj i posiekaj, również dość grubo, oprócz cebuli, którą pokrój w piórka. Na patelni rozgrzej tłuszcz, wrzuć cebulę. Zeszklij, ale nie przyrumieniaj i dodaj pokrojone w kostkę mięso. Podduś przez ok. 5 minut.
  3. Przełóż zawartość patelni do garnka, podlej bulionem i przypraw. Duś na wolnym ogniu aż do miękkości ok. 70-90 minut. Dopraw do smaku.