Pieczarki czosnkowe

Składniki:

  • cebula - 1 sztuka
  • pieprz - 1 szczypta
  • pieczarki - 16 sztuk
  • sól - 1 szczypta
  • masło - 1 łyżka
  • natka pietruszki - 2 łyżki
  • czosnek ząbki - 4 sztuki
  • tarta bułka - 2 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Wyszoruj pieczarki, odetnij nóżki i drobno je posiekaj. Cebulę pokrój w kostkę, a czosnek rozetrzyj z solą.
  2. Na patelni roztop masło* i podduś cebulę, posiekane nóżki pieczarek, czosnek i na końcu posiekaną natkę pietruszki, dodaj tartą bułkę.
  3. Farsz starannie wymieszaj, dopraw solą i pieprzem, przestudź.
  4. Kapelusze pieczarek nadziej farszem i zapiekaj w nagrzanym do 140 C piekarniku przez 20 minut. Podawaj na ciepło. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.