pieczarki faszewowane
  • 60 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • pieczarki - 1 kilogram
  • mięso mielone drobiowe lub wieprzowe - 0.5 kilogramów
  • papryka - 1 sztuka
  • cebula biała - 1 sztuka
  • bułka tarta - 1 szklanka
  • jajka - 4 sztuki
  • Fix Kotlety mielone Knorr - 2 łyżki
  • nać pietruszki - 1 pęczek

Sposób przygotowania:

  1. Duże pieczarki obieramy i obgotowujemy, nóżki odcinamy przed gotowaniem i trzemy na tartce. Po ugotowaniu odcedzamy i czekamy na schłodzenie.
  2. Cebulę kroimy drobno, szklimy na oleju. Paprykę kroimy w drobną kosteczkę. Do mięsa mielonego dodajemy starte nóżki pieczarek, cebulę, paprykę, 1 jajko, przyprawę do mięsa mielonego, natkę pietruszki poszatkowaną. Wyrabiamy i doprawiamy do smaku.
  3. Gotowy farsz nakładamy w obgotowane głowy pieczarek (tak żeby wyglądały jak kotlety mielone), obtaczamy w pozostałych jajkach i bułce tartej (można podwójnie obtoczyć). smażymy na oleju.