Pieczeń barania faszerowana szynką

Składniki:

  • ząbek czosnku - 2 sztuki
  • pieprz - 1 szczypta
  • jajko - 1 sztuka
  • sól - 1 szczypta
  • masło - 5 dekagramów
  • kwaśna śmietana - 0.5 szklanek
  • farsz:
  • szynka gotowana - 15 dekagramów
  • siekana natka pietruszki - 1 sztuka
  • czerstwa bułka namoczona w mleku i odciśnięta - 2 sztuki
  • baranina z udźca lub łopatki - 1 kilogram
  • cebula podsmażona na maśle - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Bułki zmiel wraz z szynką. Dodaj pozostałe składniki farszu i wyrób na gładką masę.
  2. Płat baraniny oczyść dokładnie z tłuszczu, rozbij tłuczkiem.
  3. Mięso posyp solą, pieprzem i natrzyj miazgą czosnkową. Posmaruj farszem, załóż brzegi do środka, zwiń w rulon i obwiąż nitką jak baleron.
  4. Pieczeń obsmaż ze wszystkich stron na maśle i włóż do naczynia żaroodpornego.
  5. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz 1,5 - 2 godziny. Od czasu do czasu polewaj pieczeń kwaśną śmietaną.
  6. Po upieczeniu usuń nici, pokrój na plastry i polej sosem.