Pieczeń barania faszerowana szynką

0


Średnie


90 min.


6 os.

Składniki
ząbek czosnku2 sztuki
pieprz1 szczypta
jajko1 sztuka
sól1 szczypta
masło5 dekagramów
kwaśna śmietana0.5 szklanek
farsz:
szynka gotowana15 dekagramów
siekana natka pietruszki 1 sztuka
czerstwa bułka namoczona w mleku i odciśnięta 2 sztuki
baranina z udźca lub łopatki 1 kilogram
cebula podsmażona na maśle 1 sztuka
Przygotowanie
Krok 1
Bułki zmiel wraz z szynką. Dodaj pozostałe składniki farszu i wyrób na gładką masę.
Krok 2
Płat baraniny oczyść dokładnie z tłuszczu, rozbij tłuczkiem.
Krok 3
Mięso posyp solą, pieprzem i natrzyj miazgą czosnkową. Posmaruj farszem, załóż brzegi do środka, zwiń w rulon i obwiąż nitką jak baleron.
Krok 4
Pieczeń obsmaż ze wszystkich stron na maśle i włóż do naczynia żaroodpornego.
Krok 5
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz 1,5 - 2 godziny. Od czasu do czasu polewaj pieczeń kwaśną śmietaną.
Krok 6
Po upieczeniu usuń nici, pokrój na plastry i polej sosem.
Autor: pasibrzuchPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl