Pieczeń cielęca

4


Średnie


90 min.


6 os.

Składniki
marchew4 sztuki
pieprz1 szczypta
śmietana3 łyżki
sól1 szczypta
cielęcina bez kości1 kilogram
masło150 gramów
papryka1 szczypta
czosnek ząbek2 sztuki
kalafior1 sztuka
słonina100 gramów
groszek konserwowy1 szklanka
Przygotowanie
Krok 1
Cielęcinę umyj i osusz. Słoninę pokrój w paski i naszpikuj nią mięso, a następnie natrzyj je solą i pieprzem ze wszystkich stron.
Krok 2
Rozgrzej masło na patelni i do zrumienienia podsmaż ze wszystkich stron.
Krok 3
Obraną marchewkę pokrój w słupki, kalafiora podziel na różyczki.
Krok 4
Naczynie żaroodporne posmaruj tłuszczem i ułóż w nim marchewkę, osączony groszek i podsmażone mięso wraz z tłuszczem. Na wierzchu rozłóż różyczki kalafiora.
Krok 5
Zalej niewielką ilością dowolnego bulionu tak, aby mięso było przykryte do połowy. Wstaw naczynie do dobrze nagrzanego piekarnika i zapiekaj do czasu, gdy mięso będzie miękkie.
Krok 6
Przed podaniem pokrój pieczeń w poprzek na zgrabne plastry.
Krok 7
Przecedź sos, który się wytworzył podczas pieczenia mięsa, dodaj kilka łyżek gęstej śmietany i drobno posikaną zieleninę. Mieszaj, zagotuj i podawaj oddzielnie w sosjerce.
Autor: pasibrzuchPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl