Pieczeń cielęca

Składniki:

  • marchew - 4 sztuki
  • pieprz - 1 szczypta
  • śmietana - 3 łyżki
  • sól - 1 szczypta
  • cielęcina bez kości - 1 kilogram
  • masło - 150 gramów
  • papryka - 1 szczypta
  • czosnek ząbek - 2 sztuki
  • kalafior - 1 sztuka
  • słonina - 100 gramów
  • groszek konserwowy - 1 szklanka

Sposób przygotowania:

  1. Cielęcinę umyj i osusz. Słoninę pokrój w paski i naszpikuj nią mięso, a następnie natrzyj je solą i pieprzem ze wszystkich stron.
  2. Rozgrzej masło na patelni i do zrumienienia podsmaż ze wszystkich stron.
  3. Obraną marchewkę pokrój w słupki, kalafiora podziel na różyczki.
  4. Naczynie żaroodporne posmaruj tłuszczem i ułóż w nim marchewkę, osączony groszek i podsmażone mięso wraz z tłuszczem. Na wierzchu rozłóż różyczki kalafiora.
  5. Zalej niewielką ilością dowolnego bulionu tak, aby mięso było przykryte do połowy. Wstaw naczynie do dobrze nagrzanego piekarnika i zapiekaj do czasu, gdy mięso będzie miękkie.
  6. Przed podaniem pokrój pieczeń w poprzek na zgrabne plastry.
  7. Przecedź sos, który się wytworzył podczas pieczenia mięsa, dodaj kilka łyżek gęstej śmietany i drobno posikaną zieleninę. Mieszaj, zagotuj i podawaj oddzielnie w sosjerce.