Przygotowanie |
Krok 1 |
Cielęcinę umyj i osusz. Słoninę pokrój w paski i naszpikuj nią mięso, a następnie natrzyj je solą i pieprzem ze wszystkich stron. |
Krok 2 |
Rozgrzej masło na patelni i do zrumienienia podsmaż ze wszystkich stron. |
Krok 3 |
Obraną marchewkę pokrój w słupki, kalafiora podziel na różyczki. |
Krok 4 |
Naczynie żaroodporne posmaruj tłuszczem i ułóż w nim marchewkę, osączony groszek i podsmażone mięso wraz z tłuszczem. Na wierzchu rozłóż różyczki kalafiora. |
Krok 5 |
Zalej niewielką ilością dowolnego bulionu tak, aby mięso było przykryte do połowy. Wstaw naczynie do dobrze nagrzanego piekarnika i zapiekaj do czasu, gdy mięso będzie miękkie. |
Krok 6 |
Przed podaniem pokrój pieczeń w poprzek na zgrabne plastry. |
Krok 7 |
Przecedź sos, który się wytworzył podczas pieczenia mięsa, dodaj kilka łyżek gęstej śmietany i drobno posikaną zieleninę. Mieszaj, zagotuj i podawaj oddzielnie w sosjerce. |