Pieczeń drobiowa z jajkiem i boczkiem wędzonym

34


Średnie


90 min.


4 os.

Składniki
mięso mielone z kurczaka lub indyka1 kilogram
jajka4 sztuki
Przyprawa do mięsa mielonego Knorr 1 opakowanie
Papryka słodka z Hiszpanii Knorr1 łyżka
Papryka ostra z Hiszpanii Knorr1 łyżeczka
Gałka muszkatołowa z Indonezji Knorr0.5 łyżeczek
Majeranek z krajów śródziemnomorskich Knorr1 łyżka
cebula biała1 sztuka
ząbek czosnku2 sztuki
jajka2 sztuki
boczek wędzony w plastrach25 plastrów
kajzerka1 sztuka
mleko do namoczenia bułki100 mililitrów
olej2 łyżki
sól1 szczypta
Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr1 szczypta
Przygotowanie
Krok 1
Trzy Jajka ugotuj na twardo i obierz. Bułkę namocz w mleku i odciśnij. Cebulę oraz czosnek posiekaj i zeszklij na oleju.
Krok 2
Mielone mięso przełóż do miski, dodaj jajko oraz przyprawy – paprykę słodką i ostrą, gałkę muszkatołową, majeranek oraz usmażoną cebulę i czosnek.
Krok 3
Dodaj również przyprawę do mięsa mielonego Knorr i odciśniętą kajzerkę – wszystko dokładnie wymieszaj i wyrób jednolitą masę. Masę dopraw do smaku.
Krok 4
Na blacie rozłóż arkusz pergaminu – rozłóż na papierze plastry boczku tak, aby lekko zachodziły na siebie. Pergamin w takiej postaci przełóż do formy do pieczenia, np. keksówki – plastry boczku powinny wystawać na zewnątrz.
Krok 5
Mięsną masę wyłóż do formy z pergaminem i boczkiem – do środka powtykaj ugotowane jajka i przykryj je mięsną masą. Wierzch pieczeni przykryj plastrami boczku i pergaminem. Pieczeń wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i piecz przez ok. 1 godzinę. Po upieczeniu wystudź, wyjmij z formy i pokrój w centymetrowej grubości plastry.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl