Pieczeń drobiowa z jajkiem i boczkiem wędzonym
  • 90 minut
  • 4 osoby
  • Średnie

Składniki:

  • mięso mielone z kurczaka lub indyka - 1 kilogram
  • jajka - 4 sztuki
  • Przyprawa do mięsa mielonego Knorr - 1 opakowanie
  • Papryka słodka z Hiszpanii Knorr - 1 łyżka
  • Papryka ostra z Hiszpanii Knorr - 1 łyżeczka
  • Gałka muszkatołowa z Indonezji Knorr - 0.5 łyżeczek
  • Majeranek z krajów śródziemnomorskich Knorr - 1 łyżka
  • cebula biała - 1 sztuka
  • ząbek czosnku - 2 sztuki
  • jajka - 2 sztuki
  • boczek wędzony w plastrach - 25 plastrów
  • kajzerka - 1 sztuka
  • mleko do namoczenia bułki - 100 mililitrów
  • olej - 2 łyżki
  • sól - 1 szczypta
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr - 1 szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Trzy Jajka ugotuj na twardo i obierz. Bułkę namocz w mleku i odciśnij. Cebulę oraz czosnek posiekaj i zeszklij na oleju.
  2. Mielone mięso przełóż do miski, dodaj jajko oraz przyprawy – paprykę słodką i ostrą, gałkę muszkatołową, majeranek oraz usmażoną cebulę i czosnek.
  3. Dodaj również przyprawę do mięsa mielonego Knorr i odciśniętą kajzerkę – wszystko dokładnie wymieszaj i wyrób jednolitą masę. Masę dopraw do smaku.
  4. Na blacie rozłóż arkusz pergaminu – rozłóż na papierze plastry boczku tak, aby lekko zachodziły na siebie. Pergamin w takiej postaci przełóż do formy do pieczenia, np. keksówki – plastry boczku powinny wystawać na zewnątrz.
  5. Mięsną masę wyłóż do formy z pergaminem i boczkiem – do środka powtykaj ugotowane jajka i przykryj je mięsną masą. Wierzch pieczeni przykryj plastrami boczku i pergaminem. Pieczeń wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i piecz przez ok. 1 godzinę. Po upieczeniu wystudź, wyjmij z formy i pokrój w centymetrowej grubości plastry.