Pieczeń karkowa z grzybami
  • 90 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • karkówka w całości - 600 gramów
  • Menu ze smakiem Sos do pieczeni z grzybami Knorr - 1 opakowanie
  • Majeranek z krajów śródziemnomorskich Knorr - 2 łyżki
  • woda - 800 mililitrów
  • grzyby suszone - 2 opakowania
  • cebula - 2 sztuki
  • ząbki czosnku - 2 sztuki
  • olej do smażenia
  • sól do smaku - 1 szczypta
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr - 1 szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Grzyby suszone zmiksuj w malakserze lub moździerzu na drobny puder.
  2. Mięso dokładnie natrzyj przyprawami, majerankiem i pudrem z grzybów.
  3. Tak przygotowaną karkówkę przełóż do naczynia żaroodpornego. Podlej szklanką wody, zakryj folią aluminiową i piecz w piekarniku rozgrzanym do 160 °C przez 90 minut. W połowie pieczenia dolej kolejną szklankę wody.
  4. W tym czasie cebulę pokrój w piórka, a czosnek posiekaj i podsmaż wszystko w rondlu.
  5. Sos Knorr wymieszaj z 300 ml wody i wlej do cebuli, gdy ta będzie szklista. Sos zagotuj.
  6. Mięso po upieczeniu odstaw na 10 minut w ciepłe miejsce, aby odpoczęło. Powstały podczas pieczenia sos przelej do rondelka. Wszystko ponownie zagotuj i duś, aż lekko zgęstnieje. Pieczeń karkową podawaj z sosem.