Pieczeń rybna
  • 60 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • filet z białej ryby - 400 gramów
  • Fix Kotlety mielone Knorr - 1 opakowanie
  • woda - 125 mililitrów
  • ciasto francuskie - 1 opakowanie
  • marchew - 1 sztuka
  • łodyga selera - 0.5 sztuk
  • cebula - 1 sztuka
  • pieczarki - 3 sztuki
  • jajka - 1 sztuka
  • oliwa - 3 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Fix Knorr wymieszaj z 125 ml wody i odstaw.
  2. Filety rybne zmiel w maszynce na drobnych oczkach.
  3. Cebulę posiekaj drobno i zeszklij na oliwie. Pieczarki pokrój w cienkie plastry i smaż z cebulą. Następnie dodaj marchewkę oraz kawałki selera. Całość dopraw delikatnie do smaku.
  4. W misce wymieszaj rybę z warzywami. Dodaj przygotowany Fix Knorr. Całość dokładnie wymieszaj.
  5. Przygotuj formę keksówkę. Na blacie rozłóż płat ciasta francuskiego, a następnie nałóż na środek rybny farsz i uformuj go w prostokąt wielkości podstawy formy do pieczenia.
  6. Wierzch pieczeni zakryj pozostałym po bokach ciastem. Całość posmaruj roztrzepanym jajkiem i przełóż do formy. Wstaw do nagrzanego do 180 °C piekarnika na 35 minut. Podawaj ze śmietanowym sosem z kilkoma kroplami soku z cytryny.