Pieczeń rzymska

Składniki:

  • mięso mielone wołowo-wieprzowe - 800 gramów
  • Przyprawa do mięs Knorr - 1 opakowanie
  • jajka - 6 sztuk
  • cebula - 1 sztuka
  • bułka czerstwa - 1 sztuka
  • olej - 3 łyżki
  • woda - 150 mililitrów

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj 4 jajka na twardo, obierz.
  2. Cebulę posiekaj drobno i przesmaż. Bułkę namocz i dobrze wyciśnij, dodaj do mięsa wraz z cebulą.
  3. Wbij 2 jajka, dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku Przyprawą Knorr. Podziel na 2 części.
  4. Prostokątną blaszkę wyłóż pergaminem, ułóż 1 część mięsa na spodzie, ułóż ugotowane jajka na środku jedno za drugim, przykryj 2 warstwą mięsa.
  5. Wstaw pieczeń do rozgrzanego piekarnika do temp. 180 C na 40 min. Wyjmij pieczeń, posmaruj olejem i piecz jeszcze 20 min.
  6. Pieczeń można podawać na ciepło i zimno.