Pieczeń rzymska z serem pleśniowym
  • 60 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • mielone mięso wołowo-wieprzowe - 700 gramów
  • Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
  • jajka - 6 sztuk
  • ser gorgonzola - 150 gramów
  • bułka czerstwa - 1 sztuka
  • mleko - 100 mililitrów
  • woda - 300 mililitrów
  • smalec - 10 gramów
  • natka pietruszki - 15 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Bułkę namocz w mleku, 4 jajka ugotuj na twardo, wystudź i obierz.
  2. Oddziel żółtka od białek pozostałych dwóch jaj. Białka ubij na niezbyt sztywną pianę.
  3. Do mięsa dodaj wyciśniętą bułkę, natkę pietruszki, żółtka oraz pianę z białek. Dopraw do smaku przyprawą Delikat Knorr i dokładnie wymieszaj.
  4. W wysmarowanej brytfance ułóż część mięsa. Na środku mięsa połóż jajka i ser pokrojony w kostkę. Przykryj dokładnie resztą mięsa, tworząc roladę.
  5. Pieczeń wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 °C i piecz 50 minut. Podlewaj wodą.
  6. Pieczeń podawaj pokrojoną w grube plastry polane sosem powstałym podczas pieczenia.