Pieczeń wielkanocna z grzybami i wędzoną śliwką

64


Łatwe


90 min.


4 os.

Składniki
mięso mielone wieprzowe500 gramów
mięso mielone wołowe500 gramów
Menu ze Smakiem Sos borowikowy Knorr1 opakowanie
suszone grzyby20 gramów
woda300 mililitrów
wędzone śliwki150 gramów
jajka2 sztuki
majeranek
Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny1 łyżka
Przygotowanie
Krok 1
Grzyby namocz w wodzie na około 20 minut, a następnie odcedź. Potem zalej je 300 ml wody i zagotuj.
Krok 2
Zagotowane grzyby odcedź, posiekaj i wrzuć z powrotem do grzybowego bulionu.
Krok 3
Dodaj sos Knorr oraz majeranek.
Krok 4
Połącz oba rodzaje mięsa mielonego z jajkami i wyrób masę
Krok 5
Śliwki pokrój w cienkie paski i dodaj do mięsa wraz z grzybowym sosem.
Krok 6
Formę do pieczenia wysmaruj Ramą Smaż jak szef kuchni i wysyp bułką tartą. Nałóż równo masę mięsną i posyp majerankiem oraz bułką tartą. Piecz w 180 °C przez 45 minut. Pieczeń podawaj pokrojoną w plastry np. z młodymi ziemniakami.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl