Pieczeń wieprzowa z sosem winnym
  • 55 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • schab wieprzowy bez kości - 1 kilogram
  • Przyprawa do wieprzowiny Knorr - 1 opakowanie
  • olej roślinny - 2 łyżki
  • wino czerwone wytrawne - 200 mililitrów
  • Majeranek z krajów śródziemnomorskich Knorr - 1 łyżka
  • świeży rozmaryn - 1 łyżka

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 175℃. Pokrój drobno liście rozmarynu. Wymieszaj Przyprawę do wieprzowiny Knorr z 2 łyżkami stołowymi oliwy i ziołami.
  2. Wetrzyj mocno w mięso. Jeśli masz na to czas, zostaw mięso na godzinę w lodówce, pamiętając, by pozwolić mu się ogrzać z powrotem do temperatury pokojowej, nim zaczniesz je piec.
  3. Umieść mięso w brytfannie, wlej 100 ml wody, przykryj folią aluminiową i piecz przez 45 min. Wyjmij z piekarnika i odlej cały sos.
  4. Przykryj mięso i odstaw je na 10 min, nim zaczniesz je kroić. Zagotuj sos i dodaj wino. Gotuj na małym ogniu przez 5 min. aż alkohol wyparuje. Podawaj mięso pokrojone w plastry z sosem i pieczonymi ćwiartkami ziemniaków.