Pieczeń wieprzowa z sosem winnym

9


Łatwe


55 min.


4 os.

Składniki
schab wieprzowy bez kości1 kilogram
Przyprawa do wieprzowiny Knorr1 opakowanie
olej roślinny2 łyżki
wino czerwone wytrawne200 mililitrów
majeranek1 łyżka
świeży rozmaryn1 łyżka
Przygotowanie
Krok 1
Rozgrzej piekarnik do 175℃. Pokrój drobno liście rozmarynu. Wymieszaj Przyprawę do wieprzowiny Knorr z 2 łyżkami stołowymi oliwy i ziołami.
Krok 2
Wetrzyj mocno w mięso. Jeśli masz na to czas, zostaw mięso na godzinę w lodówce, pamiętając, by pozwolić mu się ogrzać z powrotem do temperatury pokojowej, nim zaczniesz je piec.
Krok 3
Umieść mięso w brytfannie, wlej 100 ml wody, przykryj folią aluminiową i piecz przez 45 min. Wyjmij z piekarnika i odlej cały sos.
Krok 4
Przykryj mięso i odstaw je na 10 min, nim zaczniesz je kroić. Zagotuj sos i dodaj wino. Gotuj na małym ogniu przez 5 min. aż alkohol wyparuje. Podawaj mięso pokrojone w plastry z sosem i pieczonymi ćwiartkami ziemniaków.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl