Pieczeń wołowa z sosem
  • 45 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • mięso wołowe np. rostbef - 1.5 kilogramów
  • Rosół wołowy Knorr - 1 sztuka
  • świeży rozmaryn, gałązka - 1 sztuka
  • musztarda Dijon - 1 łyżeczka
  • oliwa z oliwek - 3 łyżki
  • świeżo mielony czarny pieprz - 1 szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Stwórz pełną smaku marynatę rozcierając kostkę Knorr w miseczce z oliwą. Dodaj musztardę oraz posiekany rozmaryn.
  2. Mięso umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Posmaruj przygotowaną pastą. Oprósz pieprzem.
  3. Zamarynowane mięso obsmaż na patelni z każdej strony a następnie przełóż do brytfanki.
  4. Naczynie wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C, mięso piecz ok. 12-15 minut, po tym czasie zmniejsz temperaturę do 170 °C i piecz jeszcze 5-10 minut, w zależności, jak mocno wypieczone mięso lubisz.
  5. Przed podaniem pozostaw mięso na 10 minut, aby „odpoczęło”. Po tym czasie mięso pokrój w plastry i podawaj, najlepiej z pieczeniowym sosem lub ziołowym masłem.