Pieczeń z indyka na słodko

Składniki:

  • pierś z indyka - 1.5 kilogramów
  • Rosół z kury Knorr - 1 sztuka
  • gotowana szynka - 100 gramów
  • gruszki - 1 sztuka
  • jabłko - 1 sztuka
  • rodzynki - 3 łyżki
  • wytrawne czerwone wino - 100 mililitrów
  • orzeszki piniowe - 30 gramów
  • płatki migdałowe - 20 gramów
  • cynamon
  • bułka tarta - 30 gramów
  • sok z cytryny - 5 łyżek
  • olej - 0.7 szklanek
  • cukier - 10 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Pierś umyj i osusz. Natnij wzdłuż w taki sposób, aby można było rozłożyć na pół i uzyskać duży płat mięsa.
  2. Przygotuj marynatę - kostkę Knorr rozetrzyj z oliwą, dodaj posiekany czosnek i rozmaryn, skrop cytryną i wymieszaj. Natrzyj obie strony mięsa.
  3. Gruszki i jabłka oczyść i pokrój w gruba kostkę, podsmaż na maśle. Wino podgrzej, dodaj cukier i cynamon - namocz w nim rodzynki. Odcedź a następnie wymieszaj wszystko razem, dodaj migdały i tarta bułkę.
  4. Mięso zroluj ciasno i zwiąż bawełnianą nitką. Piecz 1,5 godziny w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni. Podawaj pokrojone w grube plastry z ciemnym słodkim sosem.
  5. Gotowy farsz nanieś na mięso, przykryj plastrami szynki i posyp posiekanymi orzechami.