Pieczeń z indyka na słodko

0


Trudne


90 min.


8 os.

Składniki
olej0.7 szklanek
bułka tarta30 gramów
pierś z indyka1.5 kilogramów
cukier10 gramów
orzeszki piniowe30 gramów
jabłko1 sztuka
rodzynki3 łyżki
cynamon
płatki migdałowe 20 gramów
sok z cytryny5 łyżek
wytrawne czerwone wino100 mililitrów
Rosół z kury Knorr1 sztuka
gotowana szynka100 gramów
gruszki1 sztuka
Przygotowanie
Krok 1
Pierś umyj i osusz. Natnij wzdłuż w taki sposób, aby można było rozłożyć na pół i uzyskać duży płat mięsa.
Krok 2
Przygotuj marynatę - kostkę Knorr rozetrzyj z oliwą, dodaj posiekany czosnek i rozmaryn, skrop cytryną i wymieszaj. Natrzyj obie strony mięsa.
Krok 3
Gruszki i jabłka oczyść i pokrój w gruba kostkę, podsmaż na maśle. Wino podgrzej, dodaj cukier i cynamon - namocz w nim rodzynki. Odcedź a następnie wymieszaj wszystko razem, dodaj migdały i tarta bułkę.
Krok 4
Mięso zroluj ciasno i zwiąż bawełnianą nitką. Piecz 1,5 godziny w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni. Podawaj pokrojone w grube plastry z ciemnym słodkim sosem.
Krok 5
Gotowy farsz nanieś na mięso, przykryj plastrami szynki i posyp posiekanymi orzechami.
Autor: garlicPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl