Pieczeń z indyka nadziewana szpinakiem

Składniki:

  • pierś z indyka - 1 kilogram
  • Przyprawa do kurczaka Knorr - 1 unit
  • cebula - 1 sztuka
  • czosnek ząbek - 1 sztuka
  • gotowana szynka - 150 gramów
  • szpinak mrożony - 300 gramów
  • parmezan tarty - 2 łyżeczki
  • wino białe wytrawne - 250 mililitrów
  • orzeszki piniowe - 30 gramów
  • sól - 1 szczypta
  • pieprz - 1 szczypta
  • sok z cytryny - 5 łyżek
  • olej - 0.7 szklanek
  • świeży rozmaryn gałązka

Sposób przygotowania:

  1. Rozmaryn posiekaj. Pierś umyj i osusz a następnie oprósz przyprawą Knorr i rozmarynem. Skrop oliwą i sokiem z cytryny.
  2. Natnij mięso wzdłuż, tak aby można było je rozłożyć na duży płat. Cebulę i czosnek posiekaj drobno.
  3. Podsmaż na margarynie cebulę i czosnek. Dodaj szpinak, wymieszaj. Umieść go na płacie mięsa, przykryj plastrami szynki i posyp posiekanymi orzechami i parmezanem.
  4. Mięso zroluj ciasno i zwiąż bawełnianą nitką. Obsmaż na patelni na złoty kolor. Przełóż do brytfanki, podlej szklanką białego wina i piecz 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni. Krój w grube plastry.