Pieczeń z indyka w sosie grzybowym z żurawiną

Składniki:

  • mięso mielone wieprzowe - 500 gramów
  • mięso mielone wołowe - 500 gramów
  • Menu ze Smakiem Sos borowikowy Knorr - 1 opakowanie
  • suszone grzyby - 20 gramów
  • woda - 300 mililitrów
  • wędzone śliwki - 150 gramów
  • jajka - 2 sztuki
  • Majeranek z krajów śródziemnomorskich Knorr
  • masło - 1 łyżka

Sposób przygotowania:

  1. Grzyby namocz w wodzie na ok. 20 minut. Po tym czasie odcedź je, wlej czysta wodę (300ml) do rondla, dodaj suszone grzyby i zagotuj.
  2. Zagotowane grzyby odcedź, posiekaj i wrzuć z powrotem do grzybowego bulionu.
  3. Dodaj teraz zawartość opakowania Sos Borowikowy Knorr oraz majeranek.
  4. Połącz oba rodzaje mięsa mielonego z jajkami, wyrób masę
  5. Śliwki pokrój w cienkie paski i dodaj do mięsa wraz z grzybowym sosem.
  6. Formę do pieczenia wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Nałóż równo masę mięsną, posyp majerankiem i bułką tartą. Piecz w 180 stopniach przez 45 minut. Pieczeń podawaj pokrojoną w plastry np. z młodymi ziemniakami.