Pieczeń z karkówki
  • 90 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • karkówka cała - 1.5 kilogramów
  • Sos do pieczeni z cebulką Knorr - 1 opakowanie
  • Majeranek z krajów śródziemnomorskich Knorr - 1 łyżka
  • woda - 650 mililitrów
  • dojrzała pomarańcza - 2 sztuki
  • olej - 2 łyżki
  • musztarda - 2 łyżki
  • białe wino - 50 mililitrów

Sposób przygotowania:

  1. Mięso dokładnie umyj i osusz. Następnie natrzyj przyprawami, majerankiem, musztardą i otartą skórką z dwóch pomarańczy.
  2. Z pomarańczy wyciśnij sok i przecedź go przez sitko do miseczki.
  3. Mięso marynuj najlepiej przez całą noc. Następnie wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160 °C, podlej szklanką wody i piecz przez 90 minut.
  4. Po upieczeniu zlej powstały sos do miseczki i odstaw mięso na 10 minut.
  5. W tym czasie zagotuj w rondlu białe wino. Gdy zredukuje się do połowy, dodaj sos z pieczenia mięsa.
  6. Sos Knorr rozmieszaj z sokiem pomarańczowym i wlej do gotującego się sosu w rondlu. Całość dokładnie wymieszaj, uzupełnij wodą do objętości mniej więcej 400 ml i gotuj około 5 minut.
  7. Pieczeń podawaj pokrojoną w plastry wraz z sosem i np. pieczonymi ziemniakami.