Przygotowanie |
Krok 1 |
Mięso dokładnie umyj i osusz. Następnie natrzyj przyprawami, majerankiem, musztardą i otartą skórką z dwóch pomarańczy. |
Krok 2 |
Z pomarańczy wyciśnij sok i przecedź go przez sitko do miseczki. |
Krok 3 |
Mięso marynuj najlepiej przez całą noc. Następnie wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160 °C, podlej szklanką wody i piecz przez 90 minut. |
Krok 4 |
Po upieczeniu zlej powstały sos do miseczki i odstaw mięso na 10 minut. |
Krok 5 |
W tym czasie zagotuj w rondlu białe wino. Gdy zredukuje się do połowy, dodaj sos z pieczenia mięsa. |
Krok 6 |
Sos Knorr rozmieszaj z sokiem pomarańczowym i wlej do gotującego się sosu w rondlu. Całość dokładnie wymieszaj, uzupełnij wodą do objętości mniej więcej 400 ml i gotuj około 5 minut. |
Krok 7 |
Pieczeń podawaj pokrojoną w plastry wraz z sosem i np. pieczonymi ziemniakami. |