Pieczeń z karkówki

105


Łatwe


90 min.


4 os.

Składniki
karkówka cała1.5 kilogramów
Sos do pieczeni z cebulką Knorr1 opakowanie
majeranek1 łyżka
woda650 mililitrów
dojrzała pomarańcza2 sztuki
olej2 łyżki
musztarda2 łyżki
białe wino50 mililitrów
Przygotowanie
Krok 1
Mięso dokładnie umyj i osusz. Następnie natrzyj przyprawami, majerankiem, musztardą i otartą skórką z dwóch pomarańczy.
Krok 2
Z pomarańczy wyciśnij sok i przecedź go przez sitko do miseczki.
Krok 3
Mięso marynuj najlepiej przez całą noc. Następnie wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160 °C, podlej szklanką wody i piecz przez 90 minut.
Krok 4
Po upieczeniu zlej powstały sos do miseczki i odstaw mięso na 10 minut.
Krok 5
W tym czasie zagotuj w rondlu białe wino. Gdy zredukuje się do połowy, dodaj sos z pieczenia mięsa.
Krok 6
Sos Knorr rozmieszaj z sokiem pomarańczowym i wlej do gotującego się sosu w rondlu. Całość dokładnie wymieszaj, uzupełnij wodą do objętości mniej więcej 400 ml i gotuj około 5 minut.
Krok 7
Pieczeń podawaj pokrojoną w plastry wraz z sosem i np. pieczonymi ziemniakami.
Autor: Piotr MurawskiPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl