Pieczona baranina z ziemniakami

30


Łatwe


90 min.


6 os.

Składniki
udziec barani2 kilogramy
Przyprawa do pikantnego kurczaka Knorr5 łyżek
ziemniaki młode1.5 kilogramów
cebula1 sztuka
musztarda Dijon3 łyżki
ząbki czosnku3 sztuki
rozmaryn świeży gałązka1 sztuka
świeża mięta0.5 pęczków
pieprz młotkowany1 łyżeczka
oliwa50 mililitrów
Przygotowanie
Krok 1
W miseczce wymieszaj przyprawę Knorr z musztardą, oliwą, posiekanym czosnkiem, cebulą oraz ziołami i pieprzem.
Krok 2
Mięso umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Następnie przygotowaną marynatą natrzyj dokładnie mięso. Pozostaw w chłodnym miejscu na 2 godziny.
Krok 3
Zamarynowane mięso przełóż do brytfanki i obsyp dookoła umytymi ziemniakami – te posyp jeszcze 1 łyżką przyprawy Knorr.
Krok 4
Brytfankę wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 40-60 minut, w zależności od tego, jak mocno wypieczone mięso lubisz. Piecz w temperaturze 180 st. C. Mięso podawaj z ziemniakami, sezonowymi warzywami oraz sosem, np. sosem do pieczeni jasnym Knorr.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl