Pieczona baranina z ziemniakami
  • 90 minut
  • 6 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • udziec barani - 2 kilogramy
  • Przyprawa do pikantnego kurczaka Knorr - 5 łyżek
  • ziemniaki młode - 1.5 kilogramów
  • cebula - 1 sztuka
  • musztarda Dijon - 3 łyżki
  • ząbki czosnku - 3 sztuki
  • rozmaryn świeży gałązka - 1 sztuka
  • świeża mięta - 0.5 pęczków
  • pieprz młotkowany - 1 łyżeczka
  • oliwa - 50 mililitrów

Sposób przygotowania:

  1. W miseczce wymieszaj przyprawę Knorr z musztardą, oliwą, posiekanym czosnkiem, cebulą oraz ziołami i pieprzem.
  2. Mięso umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Następnie przygotowaną marynatą natrzyj dokładnie mięso. Pozostaw w chłodnym miejscu na 2 godziny.
  3. Zamarynowane mięso przełóż do brytfanki i obsyp dookoła umytymi ziemniakami – te posyp jeszcze 1 łyżką przyprawy Knorr.
  4. Brytfankę wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 40-60 minut, w zależności od tego, jak mocno wypieczone mięso lubisz. Piecz w temperaturze 180 st. C. Mięso podawaj z ziemniakami, sezonowymi warzywami oraz sosem, np. sosem do pieczeni jasnym Knorr.