Pieczona dynia
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • dynia hokkaido - 500 gramów
  • Sos Hellmann's Garlic & Herb - 1 opakowanie
  • syrop klonowy - 4 łyżki
  • biały sezam - 1 łyżka
  • czarnuszka - 1 łyżeczka
  • gałązka rozmarynu - 1 sztuka
  • cytryna - 1 sztuka
  • Chili z Indii Knorr - 0.5 łyżeczek
  • rukola - 200 gramów
  • oliwa z oliwek - 2 łyżki
  • chlebek pita - 4 sztuki
  • Przyprawa Za'atar Knorr - 2 łyżeczki

Sposób przygotowania:

  1. Dynie razem ze skórą pokrój w cząstki, posiekaj drobno igiełki rozmarynu, cytrynę otrzyj ze skóry i wyciśnij z niej sok.
  2. W misce pomieszaj syrop klonowy, kilka kropel soku z cytryny oraz otartą skórkę, chili, rozmaryn, czarnuszkę i sezam.
  3. W powstałym sosie obtocz kawałki dyni, ułóż je na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem, możesz jeśli uznasz to za koniecznie lekko posolić warzywo. Dynię wstaw do nagrzanego piekarnika do 200*C na około 15 minut. Pozostaw marynatę.
  4. W międzyczasie chleb pita posmaruj z wierzchu 1 łyżką oliwy, oprósz za’atarem, opiecz na patelni albo dołóż do pieczonej dyni.
  5. Rukolę, pozostałą oliwę i sok z cytryny wlej do miski z pozostałą marynatą.
  6. Sałatę dokładnie wymieszaj w powstałym sosie, wyłóż ją na talerz, umieść na niej upieczoną dynię. Dołóż ciepły zgrillowany chleb rwąc go na kawałki. Polej z wierzchu sosem czosnkowym z ziołami Hellmann’s Garlic&Herb.