Przygotowanie |
Krok 1 |
Dynie razem ze skórą pokrój w cząstki, posiekaj drobno igiełki rozmarynu, cytrynę otrzyj ze skóry i wyciśnij z niej sok. |
Krok 2 |
W misce pomieszaj syrop klonowy, kilka kropel soku z cytryny oraz otartą skórkę, chili, rozmaryn, czarnuszkę i sezam. |
Krok 3 |
W powstałym sosie obtocz kawałki dyni, ułóż je na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem, możesz jeśli uznasz to za koniecznie lekko posolić warzywo. Dynię wstaw do nagrzanego piekarnika do 200*C na około 15 minut. Pozostaw marynatę. |
Krok 4 |
W międzyczasie chleb pita posmaruj z wierzchu 1 łyżką oliwy, oprósz za’atarem, opiecz na patelni albo dołóż do pieczonej dyni. |
Krok 5 |
Rukolę, pozostałą oliwę i sok z cytryny wlej do miski z pozostałą marynatą. |
Krok 6 |
Sałatę dokładnie wymieszaj w powstałym sosie, wyłóż ją na talerz, umieść na niej upieczoną dynię. Dołóż ciepły zgrillowany chleb rwąc go na kawałki. Polej z wierzchu sosem czosnkowym z ziołami Hellmann’s Garlic&Herb. |