Pieczona dynia

15


Łatwe


30 min.


4 os.

Składniki
dynia hokkaido500 gramów
Sos Hellmann's Garlic & Herb1 opakowanie
syrop klonowy4 łyżki
biały sezam1 łyżka
czarnuszka1 łyżeczka
gałązka rozmarynu1 sztuka
cytryna1 sztuka
Chili z Indii Knorr0.5 łyżeczek
rukola200 gramów
oliwa z oliwek2 łyżki
chlebek pita4 sztuki
Przyprawa Za'atar Knorr2 łyżeczki
Przygotowanie
Krok 1
Dynie razem ze skórą pokrój w cząstki, posiekaj drobno igiełki rozmarynu, cytrynę otrzyj ze skóry i wyciśnij z niej sok.
Krok 2
W misce pomieszaj syrop klonowy, kilka kropel soku z cytryny oraz otartą skórkę, chili, rozmaryn, czarnuszkę i sezam.
Krok 3
W powstałym sosie obtocz kawałki dyni, ułóż je na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem, możesz jeśli uznasz to za koniecznie lekko posolić warzywo. Dynię wstaw do nagrzanego piekarnika do 200*C na około 15 minut. Pozostaw marynatę.
Krok 4
W międzyczasie chleb pita posmaruj z wierzchu 1 łyżką oliwy, oprósz za’atarem, opiecz na patelni albo dołóż do pieczonej dyni.
Krok 5
Rukolę, pozostałą oliwę i sok z cytryny wlej do miski z pozostałą marynatą.
Krok 6
Sałatę dokładnie wymieszaj w powstałym sosie, wyłóż ją na talerz, umieść na niej upieczoną dynię. Dołóż ciepły zgrillowany chleb rwąc go na kawałki. Polej z wierzchu sosem czosnkowym z ziołami Hellmann’s Garlic&Herb.
Autor: Piotr MurawskiPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl