Pieczona gęś w sosie pomidorowym

Składniki:

  • gęś - 1 sztuka
  • Przyprawa do pikantnego kurczaka Knorr - 1 sztuka
  • cebula - 1 sztuka
  • czosnek ząbki - 3 sztuki
  • majeranek - 2 łyżki
  • papryka - 1 łyżka
  • koncentrat pomidorowy - 4 łyżki
  • olej - 80 mililitrów

Sposób przygotowania:

  1. Natrzyj gęś wewnątrz i na zewnątrz,. Pozostaw w chłodnym miejscu na kilka godzin.
  2. Następnie gęś w żaroodpornym naczyniu włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. W czasie pieczenia polewaj wytopionym tłuszczem i kilkakrotnie skrop zimną wodą.
  3. Gdy mięso zmięknie i wytopi się dużo tłuszczu, należy go odlać. 2 łyżki tłuszczu wymieszaj z koncentratem pomidorowym i polej nim gęś.
  4. Marynata do kurczaka Knorr połącz z olejem, posiekana cebulą i czosnkiem. Dodaj majeranek i paprykę.